top of page

European Youth Parliament

Του Αλέξανδρου Κέκου


Μια σημαντική εμπειρία και μια σημαντική διάκριση για το Λύκειο Χορτιάτη



Η 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας συγκέντρωσε φέτος στη Θεσσαλονίκη περίπου 120 νέους, ηλικίας 16-25 ετών από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα, για μία τετραήμερη δράση που ξεκίνησε με την εγγραφή των συνέδρων και τις δραστηριότητες γνωριμίας των νέων την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και έλαβε τέλος τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των νέων με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά με επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά. Από το Λύκειο Χορτιάτη φέτος συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄Λυκείου, Εύη Γκαντίνα και Αλέξανδρος Κέκος, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την καθηγήτρια του Λυκείου, Χρυσούλα Δρίτσαρη.






Οι μαθητές εργάστηκαν με επιτυχία και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης με άλλους μαθητές από διάφορα σχολεία και να διακριθούν με την εξαιρετική τους παρουσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου από την κριτική επιτροπή η μαθήτρια του Λυκείου μας, Εύη Γκαντίνα είναι ανάμεσα στους 25 μαθητές που επιλέχθηκαν για τη στελέχωση επιμέρους αποστολών του ΕΚΝΕ σε Διεθνή Φόρα και σε Περιφερειακές Εθνικές Συνόδους. Επιλέχθηκαν επίσης οι πέντε μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και το ΕΚΝΕ στην ερχόμενη 95η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων, στο Novi Sad της Σερβίας το Μάρτιο του 2022.


Ο μαθητής Κέκος Αλέξανδρος εργάστηκε στην επιτροπή που αφορούσε τα θέματα της ισότητας των φύλων και μίλησε στη συντακτική ομάδα του Γυάλινου κόσμου για την εμπειρία του.



«Όλα άρχισαν στις 24 Νοεμβρίου, όταν κλήθηκα να παρευρεθώ στο γραφείο του διευθυντή, όπου ανακοινώθηκαν τα δύο άτομα που θα συμμετείχαν στην 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος. Η συμμαθήτριά μου, Εύη Γκαντίνα, και εγώ είχαμε την τιμή να επιλεγούμε να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας σε αυτό το πρόγραμμα. Στην αρχή ένιωσα το άγχος να με κατακλύζει. Πίστευα ότι δεν ήμουν έτοιμος για τις 17-20 Δεκεμβρίου, όταν έλαβε χώρα η συνδιάσκεψη, και νομίζω πως δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις μέρες.

Την πρώτη μέρα τα στελέχη της οργάνωσης μας υποδέχθηκαν με μια αγκαλιά που απώθησε όλα τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και μας γέμισε με αισιοδοξία και ανυπομονησία. Ακολούθησε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τους στόχους της συνδιάσκεψης και στη συνέχεια πήραμε μέρος σε διάφορα διαδραστικά παιχνίδια που μας έφεραν πιο κοντά με τις ομάδες μας. Γύρισα σπίτι πτώμα. Πού να ‘ξερα ότι με περίμεναν τρεις ακόμα εξαντλητικές ημέρες...



Την δεύτερη και την τρίτη μέρα του συνεδρίου κάθε ομάδα πραγματεύθηκε ένα ζήτημα κοινωνικού, οικονομικού ή και περιβαλλοντικού περιεχομένου και μέσα από πολύωρες συζητήσεις, αναλύσεις και έρευνες καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο εξαλείφοντας συγκεκριμένα προβλήματα.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια, όλες οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν και να υπερασπιστούν το έργο τους. Ακολούθησε μια ψηφοφορία που έκρινε ποια νομοθετήματα έπρεπε να θεσπιστούν, και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια τελετή λήξης.



Τα συναισθήματά μου είναι ποικίλα, όμως αν μπορούσα να ξεχωρίσω ένα αυτό θα ήταν η ελπίδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος μου πρόσφερε την δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Ήρθα σε επαφή με νέους από διαφορετικό υπόβαθρο με τους οποίους ανέπτυξα δεσμούς. Εφοδιάστηκα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται, για να διαμορφώσω θετικά τον κόσμο γύρω μου και κυρίως έμαθα πώς να είμαι ενεργός πολίτης. Όλα αυτά υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτά. Η 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα, είναι μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, για δράση, για διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. Είναι μια ελπίδα.»

Αλέξανδρος Κέκος

24 views0 comments
bottom of page