top of page

Starship Project and Production Line

Part 1


του Αλέξανδρου Τσολάκου



Τι είναι το starship project; Ποιος είναι ο τρόπος παραγωγής; Γιατί καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να ακολουθήσει την SpaceX ; Πού βρίσκεται; Θα το δούμε μια μέρα να πετάει στο διάστημα;

H SpaceX αναπτύσσει επί του παρόντος έναν νέο πύραυλο, Starship / Super Heavy, με στόχο να ταξιδέψει στον Άρη.

Το πρόγραμμα starship είναι ένα πρόγραμμα ανεξάρτητο από κάθε μορφή κυβερνητικών επιρροών χρηματοδοτημένο μόνο από συμβόλαια, τον ίδιο τον ElonMusk και την SpaceX. Έχει ως στόχο την απόλυτη και καθολική επαναχρησιμοποίηση πυραύλων για την ανάπτυξη και εξάπλωση του ανθρώπινου είδους στο ηλιακό σύστημα.


Τα τελευταία δύο χρόνια η SpaceX κατάφερε να χτίσει μια γραμμή παραγωγής με starships, τα οποία θα είναι έτοιμα πριν ακόμα δοκιμάσουν το προηγούμενο. Με αυτό τον τρόπο η SpaceX μπορεί να καινοτομεί αλλά και να δοκιμάζει εναλλακτικές λύσεις για όποια προβλήματα προκύψουν, πιο γρήγορα από κάθε άλλο παραγωγό . Ενώ λοιπόν απαιτούνται χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, για την παραγωγή και δοκιμή ενός πρωτότυπου, το οποίο δεν ξέρουν καν εάν θα πετύχει να πετάξει, η SpaceX μπορεί και μάλιστα γρήγορα. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ πιο μπροστά από κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο.



Εικόνα 1 Εικόνα 2



Πιο συγκεκριμένα, η SpaceX μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να φτιάξει μια γραμμή παραγωγής, η οποία όλο και μεγαλώνει, κτίζοντας ένα νέο και πιο ψηλό κτήριο για την κατασκευή του δευτέρου μέρους του starship το super heavy (εικόνες 1,2). Επίσης, στον ένα χρόνο αυτό έκτισαν και μέρος εκτόξευσης για τους δύο αυτούς τιτάνες (εικόνες 3,4).


Εικόνα 3 Εικόνα 4



Με την βοήθεια τριών επαναχρησιμοποιήσιμων κινητήρων γενιάς Raptor το εγχείρημα ξεκίνησε. Οι Raptor καίνε για καύσιμο μεθάνιο και οξυγόνο σε υγρή μορφή και ξεκίνησαν τις δοκιμές πτήσης στους πρωτότυπους πυραύλους Starship τον Ιούλιο του 2019. Έτσι, έγιναν ο πρώτος κινητήρας πυραύλων καύσης με πλήρη ροή.

Παρά το γεγονός των πολλών αποτυχιών αυτού του πρωτότυπου (εικόνες 5,6,) η SpaceX προχωράει μπροστά και πριν από μερικές μέρες, το πρωτότυπο SN10 επιτυχώς κατάφερε να προσγειωθεί και να μείνει στο έδαφος για τουλάχιστον 2 λεπτά, αφού εκτοξευτεί στον αέρα, λόγω φωτιάς στους κινητήρες και εξ αιτίας των δυσλειτουργικών ποδιών του. Αλλά η SpaceXδεν το βάζει κάτω καθώς είναι έτοιμη να δοκιμάσει το SN11 ( ένα άλλο πρωτότυπο )και να καταφέρει να προσγειώσει και επαναχρησιμοποιήσει το σκάφος.



Εικόνα 5 Εικόνα 6



Εικόνα 7


Άρα, η SpaceX απτόητη συνεχίζει να δοκιμάζει στην πράξη καινούργιες τεχνολογίες και να πειραματίζεται με τρόπους μεταφοράς μας στο απέραντο διάστημα.


Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τους στόχους τις SpaceXκαι τη χρησιμότητα του στο μέλλον.


Πηγές:

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page