top of page

Γνωριμία με το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού

Εφημερίδα Λυκείου



Του Θοδωρή Μεζερίδη


Είναι γνωστό ότι οι μαθητές, λόγω της κρίσιμης ηλικίας στην οποία βρίσκονται αλλά και της πίεσης που δέχονται τόσο από τον χώρο του σχολείου όσο και από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ταλαιπωρούνται εξαιτίας ενός επιβαρυμένου ψυχολογικού φορτίου. Αδυνατώντας, λοιπόν, να αντέξουν το φορτίο αυτό και αναγνωρίζοντας την αδυναμία τους να το αντιμετωπίσουν, αναζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού. Το σχολείο παρέχει αυτή τη δυνατότητα, με την παρουσία ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού. Και ενώ το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ευρέως διαδεδομένο ανάμεσα στους μαθητές, πολλοί έχουν μια συγκεχυμένη αντίληψη ως προς αυτό του κοινωνικού λειτουργού, ίσως λόγω της στενής τους συνάφειας. Οι μαθητές του Γ1 τμήματος του λυκείου Χορτιάτη κάλεσαν την κοινωνική λειτουργό του σχολείου, κα Μαντζούκη Μαρία, και θέτοντας ερωτήσεις γνώρισαν καλύτερα το επάγγελμα αυτό.



Σε πρώτο στάδιο, οι μαθητές ρώτησαν για το περιεχόμενο του επαγγέλματος. Η κοινωνική λειτουργός απάντησε ότι ασχολείται κατά βάση με ευάλωτες ή αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, αποσκοπώντας στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Πρόσθεσε, έπειτα, ότι μπορεί να συνεργαστεί με κρατικούς φορείς και ιδρύματα για τον ίδιο σκοπό. Στη συνέχεια, έπειτα από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ψυχοφθόρα ενασχόληση, όπου είναι πολύ πιθανό ο επαγγελματίας να έρθει αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει και τον ίδιο. Στην περίπτωση αυτή δεν αναλαμβάνεται η υπόθεση. Συνεχίζοντας, το ενδιαφέρον των μαθητών επικεντρώθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές. Πάνω σε αυτό το θέμα, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ο κοινωνικός λειτουργός μπορεί να εργαστεί είτε στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγοντας γραφείο, είτε να απασχοληθεί στο δημόσιο.



Η σχολή από την οποία αποφοίτησε, λύνοντας σχετική απορία, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης βρίσκεται στην Κομοτηνή και πλέον είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα. Πρόκειται για τμήμα της πανεπιστημιακής Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, στην οποία οι μαθητές μπορούν να εισαχθούν μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η κοινωνική λειτουργός δήλωσε ότι η επιλογή της σχολής έγινε βάση τα ενδιαφέροντά της.





Τέλος, οι μαθητές έθεσαν την πιο κρίσιμη ερώτηση: γιατί κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη κοινωνικού λειτουργού στα σχολεία; Η κοινωνική λειτουργός απάντησε χαρακτηριστικά πως το βασικό της μέλημα στο σχολικό περιβάλλον είναι η πρόληψη ενός προβλήματος, πριν διογκωθεί ή πριν προβεί το παιδί σε βλαβερή συμπεριφορά. Και καθώς, όπως έχει προαναφερθεί, οι μαθητές αντιμετωπίζουν μια πληθώρα προβλημάτων, η κοινωνική λειτουργός αναλαμβάνει να τους καθοδηγήσει στη ρίζα και έπειτα στη λύση τους. Οι συζητήσεις μαζί της μπορούν να έχουν οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμούν οι μαθητές, καθώς είναι απολύτως εμπιστευτικές. Αν, ωστόσο, κριθεί απαραίτητη η επέμβαση ενός ανώτερου φορέα, γίνονται οι σχετικές επαφές.

Η συζήτηση με την κοινωνική λειτουργό, βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τη φύση του επαγγέλματος και ενδεχομένως να προσθέσουν μια ακόμη επιλογή στη λίστα τους. Αδιαμφισβήτητα, και οι δύο πλευρές κέρδισαν από κάτι. Εκ μέρους του τμήματος θέλω να ευχαριστήσω την κα Μαντζούκη τόσο για την συνεισφορά της στο σχολείο, όσο και για την πολύ ενημερωτική συζήτηση που είχε μαζί μας.



72 views0 comments

Comments


bottom of page