top of page
Εφημερίδα Λυκείου

Χαρούμενος ή λυπημένος;

Η Χημεία αποκαλύπτει!



Είναι αδιανόητο πόσες πληροφορίες και εικόνες μπορείς να αντλήσεις μπαίνοντας στη διαδικασία να παρουσιάσεις ένα άγνωστο, προς το παρόν, θέμα για σένα. Μέσα από τις μαθητικές εργασίες διευρύνεις τους ορίζοντες του μυαλού και της ψυχής σου, καθώς όχι μόνο αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο διάφορων ενεργειών και πραγμάτων που τόσο καιρό αγνοούσες ή θεωρούσες αυτονόητο. Έτσι ακριβώς μας ωφέλησε και η εργασία της Χημείας.



Εικόνα 1: Από τις εργασίες των Μ.Κέκκου, Κ.Παπαδούδη, Μ.Γκουνούλη, Σ.Σιββένου



Στην εργασία αυτή αποστολή μας ήταν να ψάξουμε και να ανακαλύψουμε διάφορες χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό μας σε συνθήκες χαράς και ευτυχίας αλλά και σε συνθήκες στρες και άγχους. Η θεματολογία της εργασίας υπήρξε βασικός παράγοντας, ώστε να δούμε την πραγματική λειτουργία του οργανισμού μας σε καθημερινή βάση. Όλοι οι άνθρωποι σχεδόν καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με κρίσεις άγχους και στρες, καθώς και με στιγμές χαράς και ανακούφισης. Αντλώντας πληροφορίες για τη διαδικασία που κάνει ο οργανισμός μας σε αυτές τις συνθήκες μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζουμε τις ενέργειες του και τους λόγους που νιώθουμε άλλοτε θλίψη και άγχος και άλλοτε ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.




Εικόνα 2: Από τις εργασίες των Ρ.Γιακουμή , Ρ.Ζαρδαβά , Γ.Δραγούτση, Α. Ζαχαριά





Εικόνα 3: Από τις εργασίες των Κ.Παναγιωτόπουλου, Μ.Μπιζεργιαννίδου, Μ.Παναγιωτίδου, Ζ.Λόγγου.




Βάζοντας, όμως, τον εαυτό μου σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να μάθω και να συγκρατήσω τις νέες πληροφορίες, γεννήθηκαν μέσα μου διάφορα συναισθήματα και σκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αρχικά, αντιλήφθηκα και κατανόησα την παραγωγή ουσιών σε αυτές τις συνθήκες και καταστάσεις.

Τέλος, είμαι ευχαριστημένη που γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μου. Έμαθα πώς να αντιμετωπίζω καταστάσεις άγχους ώστε να μην εξελίσσονται προς το χειρότερο, καθώς και να προσπαθώ να το διαχειριστώ όσο περισσότερο γίνεται. Τέλος, ενημερώθηκα και για διάφορες τροφές που αναπτύσσουν και ανεβάζουν τα επίπεδα χαράς και ενθουσιασμού στον οργανισμό μας, γεγονός που βελτιώνει τη σωματική αλλά ακόμα περισσότερο την ψυχική μας κατάσταση και γι’ αυτό νιώθω ευχαριστημένη για την έρευνά μου.


Κατερίνα Παπαδούδη



Εικόνα 4: Από τις εργασίες των Σ. Παπαγεωργίου, Ν.Γέρσου, Θ.Χαρατσή, Φ. Κουντουρούδη




Η κα Κωσταντινίδου ανέθεσε στα τμήματα της Β' λυκείου μια εργασία πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η οποία αφορούσε τις χημικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος κατά περιόδους άγχους και ηρεμίας. Έκανα την επιλογή να επικεντρωθώ κυρίως στο στρες και στην διαχείριση του στην παρουσίασή μου, διότι το θεώρησα ενδιαφέρον και άξιο συζήτησης αντικείμενο. Αυτό όμως που δεν είχα προβλέψει ήταν τα πόσα είχε να μου μάθει και να μου προσφέρει μια συγκριτικά μικρή έρευνα σαν αυτή που διεξήγαγα. Από το τι προκαλεί το άγχος μέχρι το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, ώστε να το διαχειρίζεται. Μικρές, όμως χρησιμότατες συμβουλές. Ήταν για εμένα μια εξαιρετικά εκπαιδευτική και απρόσμενα διαφωτιστική εργασία!


Εύη Γκαντίνα



Εικόνα 5: Από τις εργασίες των Ε. Γκαντίνα, Ρ. Χατζηβασιλείου

32 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page