top of page

Χρυσοπράσινο φύλλο

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο μέσα από τα μάτια των θεατών καθηγητών και των συντελεστών μαθητών






Την Παρασκευή 15.4.22 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα Σταύρος Κουγιουμτζής, του Δημαρχείου Πυλαίας Χορτιάτη, μια ιστορικο-μουσικο-χορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο.

Η διοργάνωση ήταν του Λυκείου Χορτιάτη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καΐτεζίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος. Η αίθουσα κατακλύστηκε από ένα πλήθος κόσμου, που εξέφρασε τον ενθουσιασμό, αλλά και τη συγκίνησή του σε κάθε ευκαιρία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς του Δημάρχου, του Διευθυντή του Λυκείου κου Δημ. Παπαδόπουλου καθώς και των Κυπρίων εκπροσώπων.

Η εξαιρετική μας συνάδελφος, φιλόλογος Βίκυ Λαζαρίδου, λάτρης της Ιστορίας, ανέλαβε την εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων, που αφορούν στη μακραίωνα ιστορία της Κύπρου. Η αφήγησή της ήταν γλαφυρή και εμπεριστατωμένη, εμπλουτισμένη με εικόνες και βίντεο και καθήλωσε το ακροατήριο.



Η χορωδία αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας και πλαισιωμένη από τους καθηγητές Γιάννη Αρβανίτη (φλάουτο) και Χρύσανθο Αγαθοκλέους (κιθάρα-τραγούδι), αλλά και η ορχήστρα μας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια του προγράμματος, που ήταν αφιερωμένα στη Μεγαλόνησο, και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο πλήθος, το οποίο παρακολουθούσε καθηλωμένο.

Στο τέλος η χορευτική ομάδα μαθητών του Σχολείου, φορώντας παραδοσιακές κυπριακές φορεσιές, που παραχώρησε η Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα και τον θαυμασμό του κοινού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών δώρων από τον Δήμαρχο Ιγν. Καΐτεζίδη και τον Αντιδήμαρχο Σοφ. Κάλτσιο.

Πολλές-πολλές ευχαριστίες οφείλουμε σε όσους συναδέλφους συνέβαλαν στην άρτια προετοιμασία και παρουσίαση της εκδήλωσης. Επίσης, στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σοφοκλή Κάλτσιο για τη συμπαράσταση και την παραχώρηση της αίθουσας.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην υπέροχη καθηγήτρια του σχολείου μας, γυμνάστρια-μουσικό Λιάνα Λαλάγκα. Η κα Λαλάγκα απετέλεσε την ψυχή της εκδήλωσης. Με διάθεση, μεράκι, εργατικότητα και αυταπάρνηση οργάνωσε την εκδήλωση από την αρχή ως το τέλος. Διέθεσε πολύ χρόνο για πρόβες, δίδαξε και διηύθυνε την ορχήστρα και γενικά έβαλε τη σφραγίδα της στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Λιάνα και αγαπητά μας παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτά που μας δώσατε.


Χρήστος Παρασκευόπουλος

Καθηγητής Μαθηματικών Λυκείου Χορτιάτη



Ήμουν και εγώ ένα από τα παιδιά που συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης για την Κύπρο. Νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά. Η συνεργασία μου με όλα τα παιδιά και φυσικά με τους καθηγητές ήταν εξαιρετικά καλή. Μέσα από αυτήν την εκδήλωση όχι μόνο έμαθα πράγματα για την Κύπρο τα οποία με συγκίνησαν αλλά δραστηριοποιήθηκα και προσπάθησα να μεταφέρω τραγουδώντας όλα τα συναισθήματα που με κατέκλυζαν εκείνη τη στιγμή. Θα είναι μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και θα με κάνει κάθε φορά να αισθάνομαι περήφανη για το σχολείο μου.

Ραφαέλα Χατζηβασιλείου


Mετά από μια αρκετά επιτυχημένη εκδήλωση αισθάνθηκα περήφανη που το σχολείο μας με συνεργασία καθηγητών και μαθητών οργάνωσε μια τέτοια δράση.

Η προετοιμασία μας θα μπορούσα να πω ότι ήταν κάτι σαν το ζέσταμά μας πριν τον τελικό αγώνα. Και ποια προπόνηση δεν είναι δύσκολη; Χρειάστηκε να αφιερώσουμε ώρες από τον προσωπικό μας χρόνο, για να τελειοποιήσουμε κάθε τραγούδι, πρόβες τα σαββατοκύριακα, πρόβες στο σχολείο, στο σπίτι πολλές φορές.

Για να παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα εκείνη την Παρασκευή το απόγευμα όλη η ομάδα χρειάστηκε να συνεργαστεί στενά, να εργαστεί εντατικά και να δείξει τον κατάλληλο σεβασμό απέναντι στην ιστορία της πονεμένης μας Κύπρου. Τα οφέλη έπειτα από την συγκεκριμένη εκδήλωση μπορεί να μην είναι υλικά αλλά σίγουρα είναι πνευματικά. Μέσα από την παρουσίαση ταξιδέψαμε χρόνια πίσω, ήταν μια σύντομη ιστορική αναδρομή, μια υπενθύμιση ότι όσοι θυσιάστηκαν, όσοι έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα δεν χάθηκαν άδικα, γιατί αυτοί είναι οι ήρωες που δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Μανθούλα Παναγιωτίδου



97 views0 comments
bottom of page