top of page

Van Gogh: «Η ζωή του μέσα από τα μάτια μας…»

των Γιώργου Δούκα και Παντελή Σιούκα




Ο διάσημος Ολλανδός καλλιτέχνης ονόματι Vincent Van Gogh που αναδείχθηκε κυρίως τον 20ο αιώνα, κατάφερε να διακριθεί μεταξύ άλλων ζωγράφων, χάρις τις καινοτόμες τεχνικές του «ιμπρεσιονισμού» και του «πουαντισμού» τις οποίες επιδίωξε επιτυχώς να μετασχηματίσει. Μπορεί να κατανοηθεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα που υπέφερε από κατάθλιψη. Αν και οι ψυχικές διαταραχές που τον κατέβαλαν έπρεπε να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την επαγγελματική ανέλιξη, τελικά συνέβαλαν στην ανεξέλεγκτη δημιουργικότητά του. Τα έργα του μπορούν να θεωρηθούν ακατέργαστα διαμάντια του διεθνούς χώρου της τέχνης, καθώς πολλά από αυτά κοστολογούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι σκέψεις του που τον ανέδειξαν διεθνώς, παράλληλα κατάφεραν να βάλουν τέλος στη ζωή του, αφήνοντας πίσω, όμως, ολόκληρη πολιτιστική κληρονομιά.


*Η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Έχει τροποποιηθεί, όμως, για την παρουσίαση της ψυχικής ασθένειας του καλλιτέχνη (διάλυση του εγκεφάλου σε κομμάτια) και τον τραυματισμό του (απώλεια οργάνου ακοής).

Γιώργος Δούκας


ψ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ VINCENT VAN GOGH

Ο Vincent Van Gogh, ήτανε κατά την γνώμη μου ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όπου πέρασαν από τα τότε παλαιότερα χρόνια, καθώς η ιστορία της ζωής του, ο χαρακτήρας του αλλά και τα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης του, έχουν μείνει ανεξίτηλα στις μνήμες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πιστεύω πως το κομμάτι που τον καθορίζει ως έναν ξεχωριστό άνθρωπο, είναι το ότι παρά το γεγονός ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος και άρρωστος, είχε μεγαλεπήβολα σχέδια και πείσμα για να καταφέρει να γίνει η τέχνη του ενδιαφέρουσα στους υπόλοιπους ανθρώπους, τόσο που να την αγοράσουν. Μπορούμε να καταλάβουμε από τα έργα τέχνης του, αλλά και την διαφορετική ποικιλία χρωμάτων που χρησιμοποιούσε, ότι ήταν μία προσωπικότητα που άλλαζε συνεχώς διάθεση, λόγο της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Συνοψίζω λέγοντας πως ο Vincent Van Gogh, έμεινε αξέχαστος και παράδειγμα προς μίμηση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σαν ένα μήνυμα που τους υπενθυμίζει να μην σταματήσουν τον δικό τους αγώνα και πως κάποια στιγμή θα δικαιωθούν.

Παντελής Σιούκας



18 views0 comments
bottom of page