top of page

«www.ψηφιακός αναλφαβητισμός.com»


Της Μαγδαληνής Λαζαρίδου


Πρόσφατα διαβάσαμε στην τάξη ένα κείμενο με τίτλο «Η τρίτη ηλικία , οι ¨εξωγήινοι¨ και τα tablets», το οποίο αναφερόταν στην τεχνολογική άγνοια των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Η τεχνολογική άνοδος έχει βοηθήσει αρκετούς τομείς να αναπτυχθούν και έχει συμβάλει στη γενική εξέλιξη της κοινωνίας. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη και η τροπή που έχει πάρει η τεχνολογία έχει αφήσει πίσω αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις αυξάνοντας τον αριθμό των ψηφιακά αναλφάβητων. Η αύξηση του φαινομένου αυτού έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες.


Αρχικά, ψηφιακά αναλφάβητος είναι ο άνθρωπος που δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει κάποιο ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Στις μέρες μας η γνώση και η χρήση του υπολογιστή αποτελεί κριτήριο για την εύρεση εργασίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις μένουν εκτός εργασιακού χώρου και αισθάνονται μη παραγωγικοί. Τέτοια άτομα συνήθως είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν μεγάλωσαν «μέσα στην τεχνολογία», όπως οι σημερινοί νέοι, ή θεώρησαν ότι δεν θα τους φανεί χρήσιμη η γνώση της, αλλά και άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία λόγω οικονομικής κατάστασης. Η κατάσταση αυτή καταστρέφει την ψυχολογία των ατόμων αυτών, καθώς αισθάνονται ανίκανα να συμμετέχουν και επιπλέον εξαρτώνται από τρίτους, για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Όλες οι ενέργειες πλέον γίνονται διαδικτυακά. Από την κοινοποίηση φωτογραφίας μέχρι την πληρωμή λογαριασμού. Έτσι, τα άτομα αυτά χρειάζονται κάποιον για να τους βοηθάει και να τους εξυπηρετεί σε τέτοια θέματα.


Ένα θέμα που απασχολεί τα άτομα της κοινωνίας επηρεάζει αυτόματα και την ίδια την

κοινωνία. Η στάση των νέων απέναντι στην τεχνολογία και η εξοικείωσή τους με τις

ηλεκτρονικές συσκευές έχει δημιουργήσει το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις γενιές. Αυτό

συμβαίνει γιατί οι διαφορές ικανοτήτων, νέων και μεγαλύτερων, έχουν αρχίσει να γίνονται μεγάλες και διακριτές. Οι νέοι περνούν πολλές ώρες χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα, συνήθεια που οι μεγαλύτεροι δεν καταλαβαίνουν. Επειδή οι μεγαλύτεροι δυσκολεύονται κάποιες φορές να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, συχνά δημιουργείται αρνητικό κλίμα ανάμεσα στις δύο γενιές, καθώς αναπτύσσεται διάθεση απόρριψης προς τους νέους και την τεχνολογία. Ως αντίδραση αυτού υπάρχει και απόρριψη του παλιού από τους νέους με τον ισχυρισμό ότι οι μεγάλοι είναι οπισθοδρομικοί και δεν συμβάλουν στην εξέλιξη.


Είναι φανερό ότι στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να επιβιώσεις χωρίς τη γνώση της

τεχνολογίας. Η γνώση της είναι αυτή που θα βοηθήσει να αναπτυχθούμε πνευματικά και κοινωνικά.

Σκίτσο: Μαργαρίτα Μαυροπούλου

37 views0 comments
bottom of page