top of page

You smile


Της Βασιλικής Μαντούδη


Το φαινόμενο του bullying παρατηρείται όλο και πιο συχνά στην κοινωνία με την πάροδο των χρόνων. Με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την ώρα του μαθήματος με τον συντονισμό της καθηγήτριας Αντωνίας Ιωαννίδου για τη σχολική βία και τους τρόπους αντιμετώπισής της, καταθέτω εδώ κάποιες σκέψεις σχετικά με το θέμα. Ο σκοπός είναι να ενημερωθούν όλα τα παιδιά και να γνωρίσουν όλοι το πρόγραμμα του Χαμόγελου του Παιδιού, το ‘’you smile’’.

Το bullying χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Το λεκτικό, το σωματικό και το ψυχολογικό. Οποιαδήποτε λέξη ή φράση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία ενός παιδιού χαρακτηρίζεται ως bullying. Οι περισσότεροι από τους νέους της σημερινής κοινωνίας χρησιμοποιούν κακές εκφράσεις στον καθημερινό τους λόγο, είτε για πλάκα είτε για να κοροϊδέψουν κάποιον. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί συνήθως περιστρέφονται γύρω από την εξωτερική εμφάνιση. Μερικές φορές έχουν να κάνουν και με το πώς συμπεριφέρεται ένα παιδί στην τάξη. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαβάζει πολύ, μπορεί να τον αποκαλέσουν «σπασίκλα» ή «φυτό». Αυτό είναι λεκτικό bullying, καθώς περιέχει ανέντιμες φράσεις αλλά και ψυχολογικό, καθώς μειώνει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.

Ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο αποτελεί το σωματικό bullying, γιατί έκτος από τη μείωση της αυτοπεποίθησης, υπάρχει και η πιθανότητα τραυματισμού. Έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια γεγονότα και στα σχολεία αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Στα περισσότερα από αυτά υπήρχαν τραυματισμοί.



Το σημαντικό για τη μείωση των περιστατικών σχολικής βίας δεν είναι μόνο η ενημέρωση των παιδιών μέσω παρουσιάσεων αλλά και η ένδειξη εμπιστοσύνης από τους καθηγητές προς αυτά, για να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα τα απασχολεί.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα στα οποία όλα τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν και να αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό σχολικής βίας που έχουν δεχτεί. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα ‘’you smile’’ το οποίο δημιουργήθηκε από το Χαμόγελο του Παιδιού. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, με σκοπό να δείξουμε στους μεγαλύτερους ότι έχουμε φωνή και απόψεις που οφείλουν να ακούσουν με προσοχή.

Πρέπει να σταματήσει το bullying. Όλα τα παιδιά είναι ίσα και δικαιούνται μια όμορφη ζωή χωρίς να επηρεάζονται από λόγια και πράξεις άλλων. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, να ντύνονται όπως θέλουν και να έχουν και το θάρρος να το υποστηρίζουν.

25 views0 comments
bottom of page