top of page

Γιατί σχολείο δεν είναι μόνο τα μαθήματα

της Φωτεινής Τριανταφύλλου






Εν μέσω πανδημίας επιβλήθηκαν όρια στη σχολική μας ζωή, αλλά και στις δράσεις μας μέσα στο σχολείο. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην ομάδα μας να ενεργοποιηθεί και με επικεφαλής την καθηγήτρια μας κ. Νιζαμίδου, να πάρει μέρος στη δράση “Βουλή των Εφήβων” .

Τώρα που τελειώνει αυτή η χρονιά, αποφασίσαμε να ερωτηθούν τα παιδιά για το πρόγραμμα στο όποιο έλαβαν μέρος. Στην ερώτηση “ Για ποιον λόγο συμμετείχες στο πρόγραμμα; ”, οι απαντήσεις των παιδιών ήταν ποικίλες. Η Εύα και η Βασιλική, μαθήτριες της Β’ Λυκείου, δήλωσαν συμμετοχή, γιατί τους φάνηκε ενδιαφέρον και για να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, ο Αλέξανδρος -μαθητής Α΄ λυκείου- ανέφερε ότι ενδιαφερόταν να εξερευνήσει τις αρχές της δημοκρατίας και επιπλέον του άρεσε το θέμα της ομάδας μας (Πολιτισμός και περιβάλλον).

Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν ποιες οι προσδοκίες τους και τι τους έκανε εντύπωση, ήξεραν όλοι τι θα απαντήσουν. Οι απόψεις διίστανται! Άλλοι εντυπωσιάστηκαν από τις διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν με τους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες και τις εξειδικευμένες πληροφορίες που μας μεταλαμπάδευσαν, και κάποιοι άλλοι τόνισαν την μεγάλη απόδοση που είχαμε ως ομάδα μέσα στις δυσκολίες και την εξαίσια συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της.

Οι προσδοκίες που είχαν τα παιδιά από αυτή τη δράση, ήταν παρόμοιες. Όλοι περιμέναμε πως θα γινόταν επισκέψεις σε περιβαλλοντικούς χώρους και μουσεία, όμως λόγω της πανδημίας και των συνθηκών αυτό ήταν αδύνατο. Παρόλα αυτά, δραστηριοποιηθήκαμε με κάθε τρόπο και αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που μας προσφέρθηκαν με αποτέλεσμα να είναι ένα πρόγραμμα ενδιαφέρον και διδακτικό.

Τέλος, στην αγαπημένη μου ερώτηση “ Τι θα κρατήσετε από αυτή την εμπειρία;”, τα παιδιά απάντησαν ότι ήταν ο χάρτης που δημιουργήσαμε με σκοπό να προβάλουμε την πόλη μέσα από τα δικά μας μάτια. Ένα ακόμη που τόνισαν οι μαθητές είναι το πνεύμα συνεργασίας, η άριστη συνεννόηση και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους μαθητές. Ελπίζω και τις επόμενες χρόνιες να διεξαχθεί αυτό το πρόγραμμα στο σχολείο μας, για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι οι μαθητές αυτή την “περιπέτεια”. Για να ανακαλύψουν και τη γνώση που βρίσκεται έξω από τα σχολικά βιβλία, όπως είπε και η κ.Νιζαμίδου .




32 views0 comments
bottom of page