Ένα μάθημα για τις αποφάσεις ζωής
της Φωτεινής Τριανταφύλλου
Ένα μάθημα ξεχωριστό παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα μάθημα πολύ διαφορετικό από τα άλλα μαθήματα, αφού σε αυτό όλοι μας προσέχαμε και μας ενδιέφερε το θέμα χωρίς διακρίσεις κατεύθυνσης. Γιατί ήταν ένα μάθημα για τη ζωή μας, τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική. Με τη συμβολή της κας Αντωνίας Ιωαννίδου διοργανώθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 17 Μαρτίου μετά και την προσέγγιση της κας Χρυσάνθης Αντωνίου, επικεφαλής του Europe Direct στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος SchoolsGoPro. Εξωτερικοί συμμετέχοντες εισηγητές ήταν ο κ. Αλέξανδρος Σκεπαριανός και κ. Θεράπων Φάκας. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης οι μαθητές του Β2 τμήματος του Λυκείου μας γνωρίσαμε λίγο καλυτέρα τους ομιλητές και είδαμε μαζί τους και μέσα από τις εμπειρίες τους μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα που όλη τη ζωή μας αποφεύγουμε να μιλήσουμε για αυτό και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε με όλα τα δυνατά μέσα που προσφέρουν τα σχολικά μας χρόνια. Πανελλήνιες ! Σπουδές ! Και η σωστή απόφαση χωρίς αποτυχίες...
Ξεκινώντας ο κύριος Σκεπαρνιάς μας μίλησε για την προσωπική του εμπειρία στις αποτυχίες και τις δυσκολίες της ζωής, αφού χρειάστηκε να διαβάσει αγγλικά και να πάρει το πτυχίο Lower στα 22 του χρόνια. Μας έδωσε έτσι ένα μάθημα, για την προσαρμογή και τη χρησιμότητά της σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά. Θέλω να χρησιμοποιήσω μια φράση που είπε ο κύριος Σκεπαρνιάς , “ δεν σταματάμε στα εμπόδια ”. Είναι μια φράση που πιστεύω πως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου πρέπει να ακούσουν, καθώς καθημερινά συναντάμε καινούρια εμπόδια που μας δημιουργούν απορίες, όπως ποιο είναι το καλύτερο επάγγελμα για τον κάθε έναν ξεχωριστά και γιατί πρέπει να κυνηγάμε έναν βαθμό χωρίς να μας ενδιαφέρει πλέον η γνώση; Και αυτές είναι κάποιες από τις χιλιάδες απορίες που μας κατακλύζουν καθημερινά. Επομένως, με τη συνάντηση αυτή πολλές από τις απορίες μας καταλάβαμε πως δεν έχουν σωστή απάντηση , άλλα πρέπει να βρίσκουμε το θετικό μέσα στις δυσκολίες. Οι συμβουλές που μας έδωσε ο κύριος Σκεπαρνιάς ήταν να συνεχίζουμε τις σπουδές μας και μετά από το πρώτο πτυχίο, να μαθαίνουμε να ακούμε τους άλλους, να προσαρμοζόμαστε στον χώρο εργασίας μας και να μην σταματάμε στα εμπόδια .
Στη συνεχεία η κυρία Αντωνίου μας έδειξε τον πιο ορθό τρόπο για να συντάξουμε το βιογραφικό μας, καθώς αυτό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόσληψή μας σε μια μελλοντική εργασία. Το βιογραφικό, είναι η πρώτη εντύπωση που έχει ο εργοδότης και αν δεν είναι σωστά δομημένο, και η τελευταία. Σε ένα βιογραφικό θα πρέπει κυρίως να προσέξουμε το περιεχόμενο. Πρέπει να είναι περιεκτικό και να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να είναι άσχετες και φλύαρες . Τέλος, ο κύριος Φάκας μας μίλησε για την αναλυτική σκέψη και τη δια βίου μάθηση, καθώς και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους ανθρώπους άλλα και το πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Χρησιμοποιώντας ένα απρόσμενο παράδειγμα, με τα φίλτρα στους φακούς των γυαλιών ηλίου, μας εξήγησε πως οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα φίλτρα που βάζουν αυτοί στον εαυτό τους και αυτά που τους επιβάλλονται από τους οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Μας συμβούλεψε να μένουμε σταθεροί στις άξιες μας και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.
Η συνάντηση αυτή ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που περνάμε αυτόν τον καιρό. Ήταν κατά την γνώμη μια αναγκαία παρέμβαση .
Comments