top of page

«Κύριε Δήμαρχε, ποια είναι η γνώμη σας…;»

Των Βαϊτσόπουλου Β., Γαβριηλίδου Σ., Ιωαννίδη Σ., Τσιτσοπούλου Σ.



Διαδικτυακή συνέντευξη μας παραχώρησε ο Δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, κύριος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου. Η ομάδα δράσης «Ενεργοί Έφηβοι» του Λυκείου Χορτιάτη στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ψηφιακός Κόσμος και Δημοκρατία» του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Δήμαρχο και να συζητήσουμε μαζί του. Οι στόχοι αυτής της ψηφιακής συνάντησης ήταν να ενημερωθεί η ομάδα σε γενικές γραμμές για τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες που αφορούν τον Δήμο, να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα της περιοχής και ειδικά της Δημοτικής Ενότητας του Χορτιάτη και να υπάρξει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της δημοκρατίας.

Η ανταπόκριση του κυρίου Δημάρχου στην πρόσκλησή μας ήταν άμεση και ο ίδιος απάντησε με χαρά σε όλα τα ερωτήματά μας.

Αρχικά, σε ερώτησή μας αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς με ψηφιακά μέσα, τόνισε πως δίνονται συνεχώς ευκαιρίες, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών που θα επιθυμούσε. Στη συνέχεια, σε σχέση με τις δράσεις που αποσκοπούν στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του Δήμου και των πολιτών, επεσήμανε πως ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αποτελεί έναν από τους δέκα καλύτερους στην Ελλάδα στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και ότι διαθέτει δεκαέξι ψηφιακές εφαρμογές, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η έκδοση πιστοποιητικών κλπ. Επιπλέον, ανέφερε ότι όλες αυτές οι δυνατότητες συμβάλλουν στη διαφάνεια, που γι’ αυτόν είναι πρωταρχικός στόχος, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίσει τις δυνατότητες που του παρέχονται και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στις κτηριακές σχολικές δομές, απάντησε ότι διενεργείται ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης, και ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει και μελλοντική πρόβλεψη, για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους θέματα. Παράλληλα, υπογράμμισε το πρόβλημα που εμφανίζεται σχετικά με τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι οι συνθήκες απαιτούν περισσότερο προσωπικό. Όσον αφορά στα τοπικά ζητήματα της Δημοτικής Ενότητας του Χορτιάτη, γνωστοποίησε ότι γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης των δημόσιων ηλεκτρικών λαμπτήρων με φωτισμό led μέχρι το καλοκαίρι του 2022, υπενθύμισε την κατασκευή του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου κοντά στο Λύκειο του Χορτιάτη και ανακοίνωσε ότι γίνονται μελέτες για την ασφαλέστερη πεζοδρόμηση της περιοχής.

Έπειτα, αναφορικά με τις δράσεις εξωστρέφειας προς άλλους δήμους επεσήμανε τη συνεργασία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με τον Δήμο Καλαμαριάς και τόνισε πως αυτή είναι μια πρακτική που προάγει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού μπορούν να αντιμετωπίζονται από κοινού τα προβλήματα και να ανταλλάσσονται εποικοδομητικές πρακτικές.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα, σχετικά με το πότε και με το γιατί ο κύριος Δήμαρχος αποφάσισε να ασχοληθεί με τις δημόσιες υποθέσεις, καθώς και για τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος κρίνει ότι θα πρέπει να διέπουν έναν δημοκρατικά ενεργό πολίτη. Στο σημείο αυτό ο κύριος Καϊτεζίδης εξομολογήθηκε πως η ενασχόλησή του με τα κοινά δεν υπήρχε ως αρχική ιδέα και ως κύρια επιδίωξη του στα νεανικά του χρόνια, ωστόσο η συμμετοχή του και η εμπλοκή του σ’ αυτά εξελίχθηκαν σταδιακά, καθώς διαπίστωσε ότι προσέγγιζαν πάρα πολύ στα ενδιαφέροντά του και μπορούσε να προσφέρει. Τέλος, διευκρίνισε ότι θεωρεί πως ένας δημοκρατικά ενεργός πολίτης οφείλει να συμμετέχει ουσιαστικά στις διάφορες δράσεις του δήμου στον οποίο ανήκει και να είναι ενήμερος σχετικά με τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα σ’ αυτόν.

Τελικά, η συνέντευξη αποδείχτηκε ουσιαστική και ωφέλιμη, καθώς μέσα από αυτή την ειλικρινή συζήτηση φωτίστηκαν αρκετές πτυχές και παράμετροι των δημοκρατικών διαδικασιών. Ομολογουμένως ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός μας για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δραστηριότητας αλλά και η ανυπομονησία για καινούριες συναντήσεις!



82 views0 comments
bottom of page