top of page

Οι μαθητές του Διστόμου στο Λύκειο Χορτιάτη




Του Γιώργου Γκόγκου



Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας 30 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς από το Γενικό Λύκειο του Διστόμου στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται από τα δύο σχολεία με θέμα τα μαρτυρικά χωριά και σκοπό τη δημιουργία δικτύου σχολείων μαρτυρικών τόπων στην Ελλάδα. Χάρη στην επίσκεψη αυτή είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιστορίες για τον τόπο μας.

Στο σχολείο μας έφτασαν στο διάλειμμα μεταξύ 5ης και 6ης ώρας όπου τους υποδέχτηκαν οι μαθητές του Β1. Τα παιδιά ήτανε φιλικά και γρήγορα αναπτύχθηκε συμπάθεια ανάμεσά μας. Αργότερα, ξεναγήθηκαν στο προαύλιο και τους χώρους του σχολείου και καλωσορίστηκαν από τον διευθυντή και τους καθηγητές. Όπως μας είπαν οι ίδιοι το σχολείο τους, που ιδρύθηκε το 1964 είναι μικρό και έχει πολλά προβλήματα. Παλαιότερα υπήρχαν περισσότεροι μαθητές όμως λόγο δυσκολιών έχουν μειωθεί στους μόλις 36.

Όταν τελειώσαμε μαζευτήκαμε όλοι στο προαύλιο όπου βάλαμε μουσική και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς. Μετά από λίγο έφτασε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, να απευθύνει χαιρετισμό στους φιλοξενούμενους. Ακολούθησε μικρή εκδήλωση τιμής στην ιστορία του Χορτιάτη και στο ολοκαύτωμα από τα τάγματα ασφαλείας των Γερμανών το 1944. Εκεί έγινε λόγος και για την ιστορία του Διστόμου και τη σφαγή των 223 αμάχων από τους Γερμανούς του 1944.

Έπειτα, αφού βγάλαμε πολλές φωτογραφίες, τους προσφέρθηκε γεύμα από τον Δήμο και συνέχισαν με την ξενάγησή τους στο υπόλοιπο χωριό από μαθητές του Λυκείου μας.

48 views0 comments
bottom of page