Των Βαϊτσόπουλου Β, Γαβριηλίδου Σ., Ιωαννίδη Σ., Τσιτσοπούλου Σ.
Έρευνα διεξήγαγε με θέμα την τηλεκπαίδευση στα σχολεία τον καιρό της πανδημίας η ομάδα δράσης του ΓΕΛ Χορτιάτη «Ενεργοί Έφηβοι» στο πλαίσιο του προγράμματος Βουλή των Εφήβων. Η έρευνα πραγματοποίηθηκε στο σχολείο την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και σκοπός της ήταν να εντοπίσει στοιχεία που σχετίζονται με τον ψηφιακό κόσμο και την Εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021. Η έρευνα έγινε μέσω διανομής και επεξεργασίας ανώνυμου ερωτηματολογίου σε 50 μαθητές, μαθήτριες όλων των τάξεων και εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Οι βασικοί άξονες των ζητημάτων που τέθηκαν στόχευαν στην ανάδειξη των θετικών και αρνητικών σημείων της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα ερωτήματα που απαντήθηκαν συγκεκριμένα είναι τα εξής:
1. Καθορισμός φύλου
2. Καθορισμός σχολικής τάξης/ ιδιότητας
3. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείτε ότι ήταν το πιο θετικό στοιχείο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης;
4. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείτε ότι ήταν το πιο αρνητικό στοιχείο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης;
5. Τι στερηθήκατε περισσότερο κατά την περίοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης;
6. Τι σας άρεσε περισσότερο στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση;
7. Πώς αισθανθήκατε κατά την περίοδο της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης; Περιγράψτε τα συναισθήματά σας.
Μετά την αποδελτίωση των απαντημένων ερωτηματολογίων προέκυψαν αρκετά αξιόλογα στοιχεία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η σωματική ξεκούραση αποτιμήθηκε θετικά σε αρκετά υψηλό ποσοστό (50%), ενώ και ο εκμηδενισμός του χρόνου μετακίνησης εκτιμήθηκε σε ποσοστό 22%. Από την άλλη πλευρά, έλαβαν χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης και η δυνατότητα παρακολούθησης της ύλης των διαδικτυακών μαθημάτων χωρίς τοπικούς ή χρονικούς περιορισμούς (σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία) και η εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες, καθώς η καθεμία επιλογή συγκέντρωσε το 14% των προτιμήσεων.
Το στοιχείο που αναδείχτηκε ως το πιο αρνητικό σε σχέση με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αναμφισβήτητα, σε ποσοστό 46%, ο περιορισμός των διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους καθηγητές και τους μαθητές, με συνακόλουθη την αδυναμία ουσιαστικής επίλυσης αποριών σχετικά με τα μαθήματα. Ακολουθεί με ποσοστό 30% η πιθανότητα έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, δυσκολίας διαχείρισης των νέων τεχνολογικών δεδομένων ή κακής σύνδεσης δικτύου,η αδυναμία ελέγχου από την πλευρά των καθηγητών δραστηριοτήτων των μαθητών παράλληλων με τη διδασκαλία των διαδικτυακών μαθημάτων σε ποσοστό 16% και η απουσία βιωματικών επαφών-συναναστροφών μεταξύ μαθητών σε ποσοστό 8%.
Παραπάνω από τους μισούς που ερωτήθηκαν, σε ποσοστό 60%, απάντησαν ότι κατά την τηλεκπαίδευση στερήθηκαν κυρίως την επαφή με τους φίλους, συμμαθητές, συναδέλφους τους, ενώ οι υπόλοιποι, σε ποσοστό 40%, δήλωσαν ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα ουσιαστικής επίλυσης των αποριών τους στα μαθήματα. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός ότι οι επιλογές της στέρησης της ψυχικής ηρεμίας και της έλλειψης δυνατότητας χαλάρωσης στο διάλειμμα σε δια ζώσης συνθήκες δεν προτιμήθηκαν από κανέναν.
Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αυτονομία στη διαχείριση του χώρου και του χρόνου ήταν το γεγονός που τους άρεσε περισσότερο κατά την τηλεκπαίδευση, ενώ το 30% παραδέχτηκε ότι η μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων γραπτών εξετάσεων υπήρξε μία βολική έκβαση της κατάστασης γι’ αυτούς. Παράλληλα, η ελκυστικότητα των νέων τεχνολογιών συγκέντρωσε το 12% των προτιμήσεων, ενώ η δυνατότητα διασύνδεσης των καθηγητών και των μαθητών με εξωτερικές πηγές γνώσης το 8%.
Τέλος, η ψυχολογική κατάσταση των ερωτηθέντων χαρακτηρίζεται από ανάμεικτα συναισθήματα κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Στο ανοιχτό ερώτημα της περιγραφής των συναισθημάτων τους οι περισσότεροι αναφέρουν την μοναξιά,το αίσθημα εγκλεισμού, την αδιαφορία λόγω έλλειψης κινήτρου για διάβασμα, την πλήξη και την ανία, την απογοήτευση και την αγανάκτηση, την ψυχική και σωματική κούραση, ενώ άλλοι απαντούν θετικά, αναφερόμενοι στην έλλειψη του άγχους της προφορικής εξέτασης, στην ξεκούραση και στην ανεμελιά.
Οι «Ενεργοί Έφηβοι» ενθουσιάστηκαν με τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δραστηριότητας και την εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων για την επίδραση της τηλεκπαίδευσης στην εκπαίδευση και προσβλέπουν με ανυπομονησία σε μελλοντικές δράσεις…!
Comments