top of page

Τι σχολή να διαλέξω; Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

της Βασιλικής Μαντούδη


Σήμερα η στήλη είναι αφιερωμένη στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στον Βόλο. Οι παρακάτω είναι οι απαντήσεις της Λεμονιάς Απόχα, η οποία είναι φοιτήτρια στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Πόσα χρόνια φοίτησης χρειάζονται, για να πάρεις πτυχίο;

Η φοίτηση στη σχολή είναι 5 χρόνια.


Δυσκολεύτηκες στα μαθήματα της σχολής ή ήταν όπως τα είχες φανταστεί;

Η σχολή μου έχει μαθήματα που σχετίζονται σχεδόν με όλες τις επιστήμες. Η ολόπλευρη γνώση που μου παρείχε το σχολείο, καθώς και η εμβάθυνση σε μαθήματα, όπως η Βιολογία και η Χημεία, με βοήθησαν στη γρήγορη και εύκολη κατανόηση βασικών γνώσεων της σχολής. Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολα, αν ο φοιτητής δεν παρακολουθεί τις παραδόσεις. Μπορώ να πω πως δεν δυσκολεύτηκα. Δεν είχα φανταστεί, όμως, ότι μαθήματα όπως η Έκθεση και τα Κείμενα, θα μου φαίνονταν χρήσιμα μέσα σε αυτή τη σχολή.


Χρειάζονται πολλές υποχρεωτικές ώρες παρακολούθησης ή πρέπει να παρακολουθείς όλα τα μαθήματα σου και πόσες ώρες είναι αυτές;

Τα μαθήματα της σχολής είναι κυρίως υποχρεωτικά. Στα τελευταία έτη μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ελεύθερα κάποια. Σχεδόν όλα τα μαθήματα χωρίζονται σε μαθήματα θεωρίας και εργαστηρίου. Μόνο η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική. Κάθε εβδομάδα οι ώρες των θεωρητικών μαθημάτων είναι περίπου 12 και οι ώρες των εργαστηρίων 4.


Όταν θα πάρεις το πτυχίο σου, τι δυνατότητες υπάρχουν για εργασία;

Ο γεωπονικός κλάδος είναι αρκετά ευρύς. Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, ο γεωπόνος μπορεί να απασχοληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας και ως ερευνητής σε ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα. Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και να συμβουλεύει τους αγρότες διατηρώντας το δικό του γεωργικό κατάστημα, είτε ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρείες γεωργικών φαρμάκων, υπεύθυνος για απεντομώσεις και μυοκτονίες σε κατοικημένους χώρους , αλλά και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς. Στον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής στην τριτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Είσαι ευχαριστημένη από την επιλογή σου ή αν θα μπορούσες να γυρίσεις πίσω στον χρόνο, θα άλλαζες την επιλογή σου;

Είμαι αρκετά ευχαριστημένη με την επιλογή μου, γιατί αισθάνομαι πώς δεν έχω επιλέξει μόνο μία σχολή, αλλά πολλές, καθώς τα αντικείμενα απασχόλησης ποικίλλουν.



67 views0 comments
bottom of page