top of page
Εφημερίδα Λυκείου

«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Βιβλιοκριτική

της Κατερίνας Κουτρουμπάκη







Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Λογοτεχνικό γένος: Σύγχρονη Πεζογραφία

Κειμενικό είδος: Μυθιστόρημα

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2021



Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 και την ιστορία της εγκατάστασης των προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών μετά τον όλεθρο. Ο Δρόσος και η Αρετή είναι δύο προσφυγόπουλα που καταφέρνουν να ξεφύγουν από την κόλαση της Σμύρνης και να φτάσουν στην Αθήνα παρέα με μια γνωστή τους γυναίκα, την κυρία Δόμνα. Εγκαθίστανται εκεί μαζί με πολλούς άλλους ξεριζωμένους και αγωνίζονται να στεριώσουν. Το εσωστρεφές, μελαγχολικό, φοβισμένο κοριτσάκι και ο αποφασιστικός και δυναμικός αδελφός της ζουν στο θεωρείο του θεάτρου και προσπαθούν να βρουν τους χαμένους γονείς τους. Ταυτόχρονα μαζί με άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα αντιμετωπίζουν νέες αντιξοότητες στη ζωή τους. Πόσο εύκολο θα είναι λοιπόν για τους μικρούς ήρωες να επιβιώσουν σε μια Αθήνα που δε θέλει τους πρόσφυγες; Θα βοηθήσει η παρουσία της Δόμνας τις αδύναμες απόπειρές τους στη νέα τους ζωή; Πώς θα επηρεάσει το ανέβασμα της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ τη ζωή των προσφύγων; Ποια είναι τελικά η Δόμνα και τι συνέβη στους γονείς των παιδιών;


Η συγγραφέας έχει επηρεαστεί, όπως λέει και η ίδια, από διάφορες φωτογραφίες και από μαρτυρίες προσφύγων ή απογόνων τους. Στο βιβλίο της τονίζει τα βάσανα αυτών που κατάφεραν να ξεφύγουν, τα συναισθήματά τους, τα προβλήματα που είχαν να ξεπεράσουν και τα φαντάσματα της παλιάς πλέον ζωής τους…

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός η Α. Δαρλάση καταφέρνει να αποτυπώσει με ρεαλισμό και ακρίβεια τα γεγονότα. Πρόκειται πραγματικά για ένα τρυφερό μυθιστόρημα, όπου οι δυσκολίες, οι πληγές, οι πραγματικές απώλειες, η καχυποψία, η ανιδιοτέλεια, καθώς και οι ελπίδες για ένα καινούριο ξεκίνημα στη νέα πατρίδα συγκινούν βαθιά τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό, που έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Εφηβικού Νεανικού Βιβλίου 2018» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, προβληματίζει βαθιά και ευαισθητοποιεί τον αναγνώστη σχετικά με το διαχρονικό αίτημα της ανθρωπότητας για τη διατήρηση της ειρήνης και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα!

76 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page