top of page

«Συμμετέχοντας στην ΚΣΤ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων»

της Τσιτσοπούλου Σαββίνας


Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό συμμετείχα ως εκλεγμένη τακτική σύνεδρος του σχολείου μας στην ΚΣΤ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Οι εργασίες στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν από τις 13 έως και τις 15 Ιουλίου 2022, σε καθημερινές πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που βιώνουμε. Ο αριθμός των συμμετεχόντων έφηβων βουλευτών ήταν περίπου 270 και καθένας από αυτούς εκπροσωπούσε το σχολείο του.



Κατά τη διάρκεια της Συνόδου όλα τα παιδιά είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε δημόσια και ελεύθερα σκέψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς, καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές μας προτάσεις για έναν πιο ασφαλή και δημοκρατικό «Ψηφιακό Κόσμο». Επιπλέον, συνεδριάσαμε σε μικρότερες ομάδες, αλλά και σε ολομέλεια, συζητήσαμε με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος, με ειδικούς επιστήμονες, καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, όλοι μαζί οι βουλευτές απολαύσαμε και μια ευχάριστη μουσική συναυλία που μας χάρισαν έφηβοι από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Η κεντρική θεματική της Συνόδου ήταν «Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία#ενημερώνομαι#κρίνω#παρεμβαίνω». Οι ομάδες στις οποίες χωριστήκαμε ήταν πέντε, προκειμένου να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική υποενότητα του βασικού θέματος :

· Ομάδα Α΄:Ψηφιακός Κόσμος και Εκπαίδευση

· Ομάδα Β΄:Ψηφιακός Κόσμος και Πολιτισμός

· Ομάδα Γ΄:Ψηφιακός Κόσμος και Μ.Μ.Ε.

· Ομάδα Δ΄:Ψηφιακός Κόσμος και Συμμετοχικότητα

· Ομάδα Ε΄:Ψηφιακός Κόσμος και Ιδιωτικότητα


Προσωπικά αποτελούσα μέλος της Δ΄ ομάδας και κατά την διάρκεια των τριών αυτών ημερών μαζί με τα υπόλοιπα μέλη αναπτύξαμε δημιουργικά τις απόψεις και ιδέες μας πάνω στο θέμα που μας δόθηκε. Πιο αναλυτικά, αναφερθήκαμε στην ασφάλεια και την ελευθερία του διαδικτύου και διατυπώσαμε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα, στα οποία αργότερα απάντησε ο κύριος Κορμάς Γιώργος, συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της δράσης ενημέρωσης saferinternet.gr. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε με τον κύριο Πάνα Απόστολο, μέλος του Κοινοβουλίου και εκπρόσωπο του κόμματος «ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής» για την αξία της συμμετοχικότητας. Τέλος, το απόγευμα της τελευταίας μέρας ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με την συνεδρίαση της ολομέλειας, όπου παρευρέθηκαν ο κύριος Τασούλας Κωνσταντίνος, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η κυρία Μακρή Ζέττα, υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Κάθε ομάδα έθεσε σ΄ αυτούς μία ερώτηση σχετική με το θέμα που επεξεργαζόταν και τελικά παρουσιάστηκε ένα κείμενο με όλες τις δράσεις της καθεμίας.




Αισθάνομαι, λοιπόν, πάρα πολύ χαρούμενη που συμμετείχα στις φετινές διαδικασίες του συγκεκριμένου θεσμού. Μέσα από τη συμμετοχή μου νοιώθω ότι πλάτυναν οι ορίζοντες μου: συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά την αξία της Δημοκρατίας και του σεβασμού, έγινα αποδέκτης απόψεων σημαντικών επιφανών ανθρώπων, συζήτησα με πάρα πολλά παιδιά από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη μεγάλη ευκαιρία που μου δόθηκε να εκπροσωπώ το σχολείο μου. Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία!



41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page