top of page

Stand-upcomedy


της Βασιλικής Μαντούδη

Το stand-upcomedy είναι ένα είδος κωμωδίας το οποίο παρουσιάζεται ζωντανά μπροστά σε κοινό και ο σκοπός του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι όρθιος σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, είναι να κάνει το κοινό να γελάσει. Το standupcomedy πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Ο καλλιτέχνης ονομάζεται αλλιώς και κωμικός ή stand-up κωμικός. Αυτή η τέχνη έχει πολλές δυσκολίες και πολλούς κανόνες. Ο κωμικός στη διάρκεια της παράστασης αφηγείται μια σύντομη χιουμοριστική ακολουθία αληθινών ή μη γεγονότων ή σύντομων αστείων. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει στον μονόλογό του τις απόψεις του για ένα θέμα, αυτός ο μονόλογος λέγεται και αλλιώς ρουτίνα. Υπάρχουν πάρα πολλοί απαράβατοι κανόνες στο stand-upcomedy. Ένας από αυτούς είναι ότι ο κωμικός οφείλει να γράφει μόνος του το υλικό που θα παρουσιάσει στο κοινό του. Δεν πρέπει επίσης να κλέβει αστεία και ατάκες άλλων κωμικών και να υποδύεται άλλους ρόλους.

Εκτός από τους μονόλογους υπάρχει το crowdwork, το οποίο αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία διότι ο κωμικός μιλάει μαζί με το κοινό του και πρέπει να αυτοσχεδιάσει στις απαντήσεις που θα πάρει από αυτό. Σκοπός είναι να προκαλέσει γέλιο στο κοινό χωρίς να προσβάλλει κανέναν. Για το stand-upcomedy υπάρχουν ειδικοί χώροι, τα comedyclubs, αλλά γίνονται παραστάσεις και σε άλλα bar και θέατρα.

Στην Ελλάδα το stand-upcomedy έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 90, μέσα από ένα διάσημο comedyclub ‘Νύχτες Κωμωδίας’ που λειτουργούσε η Λουκία Ρικάκη. Μέσα από το comedyclub αυτό έγιναν διάσημοι πολλοί νέοι κωμικοί, όπως ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Γιώργος Χατζηπαύλου και πολλοί άλλοι. Υπάρχει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς εκτός από τα χιλιάδες bar και θέατρα, υπάρχουν δύο comedyclub, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Στις παραστάσεις συμμετέχουν δύο και παραπάνω κωμικοί, παρουσιάζοντας ο καθένας το δικό του κείμενο σε διάρκεια 5 έως 30 λεπτών. Ένας ανερχόμενος κωμικός μπορεί να εξασκηθεί σε κοινό δηλώνοντας συμμετοχή σε ένα Openmic. Τα Openmic είναι βραδιές κωμωδίας, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει τη ρουτίνα του στο κοινό. Αυτό προσφέρει σε πολλούς την ευκαιρία να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και να ασχοληθούν με το stand-up comedy σε καθημερινή βάση.

Το stand-up comedy είναι ένα ιδιαίτερο επάγγελμα που απαιτεί κόπο, όρεξη και ώρες εξάσκησης. Οι περισσότεροι κωμικοί χρειάζονται χρόνια εξάσκησης, για να γράψουν ένα σωστά δομημένο κείμενο και συνήθως προτιμούν, αν έχουν ένα μεγάλο κείμενο διάρκειας μιας ώρας, να οργανώνουν μια ειδική παράσταση που θα παρουσιάσουν τη ρουτίνα τους μόνοι τους. Οι παραστάσεις τέτοιου είδους ονομάζονται solo.

16 views0 comments
bottom of page