της Βασιλικής Μαντούδη
H φωτογραφία από: https://igem.org/
Είχαμε μιλήσει για τη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε προηγούμενο κείμενο της στήλης αυτής. Οι φοιτητές πήραν μέρος σε έναν διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, που είναι παγκόσμιος. Ας δούμε παρακάτω με τι έχει σχέση ο διαγωνισμός και με τι θα ασχοληθεί η ομάδα των φοιτητών, η iGEM Thessaly 2020. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα παιχνίδι Βιολογίας που το δημιούργησαν οι ίδιοι.
Η iGEM Thessaly 2020 είναι μια διεπιστημονική ομάδα και πρόκειται να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition. Ο διαγωνισμός iGEM (International Genetically Engineered Machine) (https://www.igem.org), ξεκίνησε το 2003 ως μία ιδέα του MIT (Massachusetts Institute of Technology) και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation. Η ιδέα του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο συρρέουν στη Βοστώνη περισσότερες από 340 ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και Σχολεία από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους έργα. Στόχος αποτελεί η επίλυση προβλημάτων της σύγχρονης εποχής μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, δημιουργώντας καινοτόμα και πρωτότυπα ερευνητικά έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.
Η Συνθετική Βιολογία αποτελεί τον συνδυασμό της επιστήμης της βιολογίας και της μηχανικής. Συνδυάζει τις γνώσεις του DNA και τις τεχνικές τροποποίησής του με σκοπό την κατασκευή νέων τεχνητών βιολογικών συστημάτων ή τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων. Η Ευρωπαϊκή Ομάδα για τη Δεοντολογία της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών (EGE) επισημαίνει ότι πρέπει να εκτιμώνται τυχόν οικολογικές επιπτώσεις και να λαμβάνεται υπόψη η βιοασφάλεια, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αλλαγές που επιφέρουμε πρέπει να γίνονται με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Συνθετική Βιολογία βρίσκει εφαρμογή σε διαγνωστικά εργαλεία στον τομέα της υγείας, στην παραγωγή φαρμάκων, στη γενετική τροποποίηση καλλιεργειών και σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Ένα αρκετά ενδιαφέρον βίντεο για τη Συνθετική Βιολογία είναι το ακόλουθο: https://youtu.be/mlOFE9-3CN0.
Ο κάθε φοιτητής-μαθητής που συμμετέχει, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από το οποίο προέρχεται, βάζει το δικό του λιθαράκι και έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Άλλωστε ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων από τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι δεν ασχολούνται μόνο με την επιστημονική ανακάλυψη και τις τεχνολογίες της Συνθετικής Βιολογίας, αλλά αναμένεται να λειτουργήσουν ομαδικά, να ακολουθήσουν ασφαλείς πρακτικές της επιστήμης, να καταγράψουν τον αντίκτυπο των ανακαλύψεων τους και σε άλλες εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, να επικοινωνήσουν τα αποτελέσματα τους στο ευρύ κοινό και τέλος, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω του επιστημονικής εγχειρήματος τους.
Η ομάδα του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει ένα απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι Συνθετικής Βιολογίας. Η ομάδα αποτελείται από δεκατρείς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (Ανδρονικίδης Γεώργιος, Απόχα Λεμονιά, Γρηγοριάδης Αντώνιος, Δασκαλάκη Ιφιγένεια, Κοροξενίδου Μαγδαληνή, Λάνγκε Μάριος, Μεσσής Αναστάσιος, Μιχελιουδάκης Βενέτιος, Ντελκής Νικόλαος, Παπαδάκη Φωτεινή, Στεργίου Βασίλειος, Στυλιανάκης Εμμανουήλ και Τσαπαδίκου Αστερία), προερχόμενοι από τον χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών. Στόχο αποτελεί ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων του εντέρου εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Συνθετικής Βιολογίας.
Η περσινή ομάδα, iGEM Thessaly 2019, η οποία εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Νοέμβριο του 2019 στον διαγωνισμό, απέσπασε χρυσό μετάλλιο για το ερευνητικό της έργο -δημιουργία ενός γρήγορου και ασφαλούς τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης-, το οποίο διακρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία της διάγνωσης.
Στο διαγωνισμό συμμετέχουν όμως και σχολικές ομάδες! Μια πρωτότυπη ιδέα που ξεχώρισε στον διαγωνισμό το 2016, ήταν μιας σχολικής ομάδας από το Ισραήλ (http://2016.igem.org/Team:Danci-K8). Η ομάδα κατασκεύασε το σπρέι «FLAVOFF». Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός γενετικής και διατροφής. Όπως γνωρίζουμε, ορισμένα σημεία στην γλώσσα μας εμφανίζουν διαφορετική ευαισθησία στις 4 βασικές γεύσεις.
Η δυνατότητα αλλαγής της γεύσης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τους αρέσουν ορισμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορεί να εξαλείψει τον υποδοχέα που προσδιορίζει τη γεύση του μπρόκολου, ή άλλων σταυρανθών λαχανικών, λόγω της πολύ πικρής γεύσης και έτσι να μπορεί να φαγωθεί. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ικανότητα κατάποσης χαπιών.
Άτομα με ευαισθησία σε πικρή γεύση δεν μπορούν να καταπιούν χάπια. Η εξουδετέρωση της πικρής γεύσης θα βοηθήσει τους ασθενείς με χρόνια ασθένεια να βελτιώσουν την ικανότητά τους να καταπιούν χάπια. Όραμά τους λοιπόν, ήταν να μπορεί με την εφαρμογή ενός ψεκασμού στη στοματική κοιλότητα να γίνεται γενετική τροποποίηση των υποδοχέων και αλλαγή των αλληλόμορφων γονιδίων. Έτσι θα γίνεται δυνατή η αλλαγή της αίσθησης της γεύσης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το δίλεπτο πρωτότυπο βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι, στα πλαίσια του διαγωνισμού, στον ακόλουθο σύνδεσμο. https://youtu.be/nwuegAxgpSo
Το παιχνίδι της Βιολογίας:
Comments