του Αλέξανδρου Τσολάκου
Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται στα μαθήματα σχετικά με το σχολείο μας και πώς θα μπορούσε αυτό να βελτιωθεί, έκρινα σκόπιμο να καταθέσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με το θέμα στο συγκεκριμένο άρθρο.
Σήμερα η πλειονότητα των Ελληνικών σχολείων δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που είναι. Σχεδόν κάθε σχολείο αναγκάζεται να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και να ξοδέψει πολλά χρήματα, για να μπορεί να προσφέρει στους μαθητές του ζεστασιά. Για παράδειγμα, το σχολείο μας ξοδεύει μηνιαία περίπου 3.000 τόνους πετρελαίου και πάνω από 4.000 ευρώ, για να ζεσταθεί. Επίσης, τα
σχολεία σήμερα δεν είναι φτιαγμένα έτσι, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Αντιθέτως, αυτά την εκτοπίζουν προς τα έξω, ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και την καλοκαιρία της Ελλάδας προς όφελός μας.
Ένα οικολογικό σχολείο στη σύγχρονη εποχή θα μπορεί να μειώσει τα έξοδα του σε μικρό χρονικό διάστημα. Διότι έχουμε τις γνώσεις αλλά και τα υλικά, για να μπορούμε να φτιάξουμε ένα τελείως οικολογικό σχολείο, που στο τέλος ο χρόνος της απόσβεσης των εξόδων του θα είναι ελάχιστος και το ίδιο θα αποτελέσει πηγή κέρδους και εσόδων για το κράτος. Παραδείγματος χάρη, ένα τέλειο σχολείο θα έχει ηλιακά πάνελ και γεννήτριες, για να μαζεύει την ενέργεια του ήλιου τους καλοκαιρινούς μήνες και να την μετατρέπει σε ηλεκτρική ή και σε υδροθερμική ενέργεια. Επίσης, θα μπορούσαμε να είχαμε τείχους από πέτρα ή από άλλα οικολογικά υλικά που μπορούν να κάνουν το σχολείο μας πιο ζεστό τον χειμώνα και πιο δροσερό το καλοκαίρι. Υπάρχουν απίστευτα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε το σχολείο μας προς το καλύτερο.
Η ιδέα για ένα τελείως οικολογικό σχολείο χρειάζεται αρκετή δουλειά και χρήματα, για να υλοποιηθεί. Αλλά μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα θα τα ξεπληρώσει και για μια φορά θα γίνει κάτι το πρωτότυπο στη χώρα μας.
Comments