top of page

Αναγκαίο τέλος!

της Φανής Ιακωβίδου



Από πολύ μικρή ηλικία και καθημερινά καθένας από εμάς ακούει τη λέξη «περιβάλλον». Μία λέξη από την οποία όλοι εξαρτόμαστε, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο προτιμούν να την προσπερνούν θεωρώντας την δεδομένη. Το φυσικό περιβάλλον δεν αποτελεί μόνο τον τόπο και τον χώρο στον οποίο κινούνται και διαβιούν οι άνθρωποι αλλά και τον χώρο στο οποίο καθημερινά μέσω των πολυποίκιλων διεργασιών και ταυτόχρονα των πολύτιμων πόρων που προσφέρει, καταφέρουν και επιβιώνουν.

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή, το περιβάλλον δέχεται και καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, όπως τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, τη ζήτηση για ενέργεια, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη συνεχή και με κάθε τρόπο εκμετάλλευση της γης και τελευταία αλλά εξίσου σημαντική...τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ!

Το ποσοστό των πλαστικών ανά τον κόσμο έχει υπερβεί σε μεγάλο, σε πολύ μεγάλο, βαθμό το επιθυμητό και εκτός από το περιβάλλον απειλούν και την ανθρώπινη ζωή. Θάλασσες, ωκεανοί, παραλίες και η φύση γενικότερα έχουν «υποταχτεί» σε αυτόν τον εχθρό. Καθημερινά τα νούμερα θανάτου ζώων λόγω κατανάλωσης υπολειμμάτων πλαστικών έχουν αυξηθεί απελπιστικά, και αυτό συνεπάγεται μια σειρά από προβλήματα στη ζωική αλλά και στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για διόρθωση των πραγμάτων. Αρχικά, η ενεργοποίηση της πολιτείας αποτελεί βασικό «χέρι βοηθείας», αφού αυτή ευθύνεται για αυτή την πανωλεθρία. Έτσι, η ανακύκλωση, η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προφύλαξη του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές μονάδες θα βοηθούσε σημαντικά. Επιπλέον, η αύξηση της ευαισθητοποίησης είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα και μπορεί να επιτευχθεί με διαφόρους τρόπους μέσω του σχολείου, του πανεπιστημίου, διαφόρων ημερίδων και εκδηλώσεων αλλά πλέον και μέσω του πολυδύναμου διαδικτύου και των ΜΜΕ.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για εξάλειψη αυτού το φαινομένου φυσικά και έχουν συμβεί και φυσικά αναγνωρίζεται η προσφορά τους στην αντοχή του περιβάλλοντος μέχρι και σήμερα που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, ο αγώνας για το καλύτερο οφείλει να μην σταματά ποτέ και σίγουρα η συμβολή του είναι μεγάλη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα καθαρό περιβάλλον ενώ παράλληλα δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε αυτή τη νόμιμη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page