top of page

Το Πιο Επικίνδυνο Ζώο στον Πλανήτη

Του Αλέξανδρου Τσολάκου



Με αφορμή το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζεται εδώ ένας προβληματισμός σχετικά με τα ζώα και ποιο είναι πιο επικίνδυνο από όλα. Φαίνεται, βέβαια, πως στο ζωικό βασίλειο η εμφάνιση και το μέγεθος δεν παίζουν ρόλο σε αυτήν την περίπτωση.

Γνωρίζουμε πως ακόμα και το πιο μικρό και ασήμαντο ζώο στον πλανήτη μπορεί να είναι θανάσιμο. Σύμφωνα με ποικίλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με ερώτημα ποιο ζώο σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη προέκυψε το συμπέρασμα πως αυτό το θανατηφόρο ζώο είναι το κουνούπι. Διότι το κουνούπι, σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, σκοτώνει πάνω από 750.000 ανθρώπους ετησίως.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο θανάσιμα είναι τα κουνούπια είναι ότι τα έντομα αυτά μεταφέρουν ασθένειες μερικές φορές θανατηφόρες για τον άνθρωπο και άλλοτε όχι. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η ελονοσία, η εγκεφαλίτιδα του Νείλου, η ελεφαντίαση, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Ζίκα και η μηνιγγίτιδα. Όλες αυτές οι ασθένειες υπάρχουν σήμερα, διότι το κουνούπι έχει την καταπληκτική ικανότητα να τις μεταφέρει αλλά και να τις διατηρεί μέσα στο σώμα του.

Όμως ο πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο τα κουνούπια είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο ζώο στον κόσμο είναι γιατί σε κάποια μέρη, όπως στην Σαχάρα ή στην Αυστραλία, αυτά τα κουνούπια πραγματοποιούν επιθέσεις συγκεντρωμένα σε σμήνη. Δισεκατομμύρια από αυτά επιτίθενται σε μεγάλα ζώα ή και ανθρώπους και σε λίγα λεπτά αποστραγγίζουν όλο τους το αίμα.

Ένα τόσο μικρό πλάσμα μα ικανό να απειλήσει τόσο σοβαρά!



12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page