του Ζαχαρία Αγοραστού
Όλα όσα συνέβησαν τελευταία με οδήγησαν να αναρωτηθώ: «είμαι όντως ελεύθερος; Και αν ναι, τι πρέπει να κάνω;». Οι κοινωνίες εξελίσσονται γρήγορα, αλλά το θέμα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι ολόπλευρη. Κοινωνίες όπως της Βόρειας Κορέας, έχουν εστιάσει στην υπερανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού, παραμερίζοντας, ακόμη και αγνοώντας, τον πνευματικό τους πολιτισμό.
Όμως ας μιλήσουμε για την Ελλάδα, τη χώρα μας. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, στην οποία θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελευθερία του έθνους. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι σοφά όρισαν ως ελεύθερο άνθρωπο αυτόν που έχει αυτάρκεια, που πορεύεται στη ζωή του με όσα πραγματικά έχει ανάγκη. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωρίσει τι του χρειάζεται και τι όχι. Έτσι, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, οι άνθρωποι εκδηλώνουν επιθυμίες προερχόμενες από το εξωτερικό, τα λεγόμενα trends. Είναι τάσεις που δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες μένουν ανεκπλήρωτες. Αυτό τον οδηγεί σε πνευματική υποδούλωση.
Το μορφωτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για να νιώσει κάποιος άνθρωπος ελεύθερος και τελικά ολοκληρωμένος. Το επίπεδο της γνώσης και της εκπαίδευσης ενός ανθρώπου μπορεί να τον κατατάξει στην κοινωνική πυραμίδα. Όσο πιο κάτω βρίσκεται τόσο λιγότερα προνόμια και ευκαιρίες θα έχει στη σκυταλοδρομία της εργασίας, ενώ όσο υψηλοτέρα … το συμπέρασμα είναι ευνόητο. Σε λίγους μήνες θα αποφασίσουμε και θα πρέπει να επιλέξουμε το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθούμε. Πολλά είναι τα παιδιά, οι απόφοιτοι, που δέχονται την οικογενειακή πίεση να ακολουθήσουν το επάγγελμα του γιατρού και του δικηγόρου, για να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως, έτσι θα ασχολούνται με κάτι που οι ίδιοι δεν θέλουν, με αποτέλεσμα η δουλειά να τους γίνει «μια ξένη φορτική» και να τους οδηγήσει σε ψυχολογική ανισορροπία και πνευματική ανελευθερία. Είναι το τίμημα που δεν εξέλιξαν τα όνειρά τους.
Μας μένει μια ευχή: η επιτυχία στις επερχόμενες εξετάσεις για όλους όσους παλεύουμε να κερδίσουμε την ελευθερία μέσα στον λήθαργο της καραντίνας.
Φωτογραφική σύνθεση: Χάρης Μαλακούδης
Comments