top of page

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών στο Λύκειο


Aναστασίας Γκόγκου




Η γλωσσική καλλιέργεια, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του Λυκείου, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα γνώσης. Καθώς ζούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες η εκμάθηση ξένων γλωσσών απαρτίζουν απαραίτητη προϋπόθεση σε διάφορους κλάδους στις μελλοντικές αποφάσεις των μαθητών συνεπώς στη σημασία τους πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα από τον χώρο του σχολείου.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ως τώρα δυσπιστούν ως προς τις εκπαιδευτικές ικανότητες ενός δημόσιου σχολείου και διαφεύγουν στις εναλλακτικές ιδιαίτερων μαθημάτων ή φροντιστηρίου για τη κάλυψη της ύλης. Λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν να αυξηθούν οι υπάρχουσες ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών στα σχολεία προκειμένου να υπάρχει μια πιο συχνή επικοινωνία με τα ξενόγλωσσα μαθήματα. Παράλληλα καλό θα ήταν να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα από τους

καθηγητές με σκοπό να διεγερθεί το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και των γονιών που έχουν χαμηλή εκτίμηση για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Με την εκμάθηση ξένων γλωσσών οι μαθητές, πέρα από τις γλωσσικές ικανότητες που εξασκούν, καλλιεργούν τον εαυτό τους και πνευματικά. Διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αποκτούν έναν πιο εξελιγμένο τρόπο σκέψης, κάτι που σταδιακά συμβάλλει στις μαθητικές τους αποδόσεις. Μέσω των ξένων γλωσσών μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τη δική τους γλώσσα διαπιστώνοντας διαφορές και ομοιότητες. Επομένως, η εκμάθηση και κατανόηση ενός ξένου πολιτισμού γίνεται πιο ευχάριστα και με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς

υπάρχει ήδη μια σχέση με τη γλώσσα.

Παράλληλα, άλλος παράγοντας που εξελίσσει τη σχέση με τα ξενόγλωσσα μαθήματα είναι τα προγράμματα Erasmus ή άλλες δράσεις με ξένα κράτη που διοργανώνουν διάφορα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έρχονται σε επικοινωνία με παιδιά ίδιας ηλικίας άλλων χωρών ανταλλάσσοντας διάφορες απόψεις και διαμορφώνοντας μεταξύ τους μια πιο ουσιαστική σχέση. Έτσι, καθίσταται εφικτή η επικοινωνία, καθώς μέσω αυτής είναι δυνατή η πλήρης έκφραση συναισθημάτων, ιδεών αλλά και απλών πληροφοριών και η συνακόλουθη κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γλωσσομάθεια ως προς τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, συνιστά “κλειδί” για την επιτυχία τους. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλές κέντρο τουριστικού προορισμού, η γνώση ξένης γλώσσας θεωρείται δεδομένη προϋπόθεση για την ομαλή συνεννόηση με αλλόγλωσσους και προσόν για την εύρεση ενός αξιοσέβαστου επαγγέλματος. Έτσι δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με άτομα από άλλα κράτη και έθνη, ειδικότερα αν πρόκειται για μια θέση εργασίας που απαιτεί ξενόγλωσση συνεννόηση.

Συμπεραίνουμε ότι το σχολείο μπορεί να συμβάλλει με διάφορους τρόπους στη προσέγγιση των ξενόγλωσσων μαθημάτων. Οι τρόποι αυτοί δεν χρειάζεται να αφορούν πάντα την κλασική διδακτική διαδικασία στην τάξη, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές που καθιστούν την εκμάθηση πιο ευχάριστη προς τους μαθητές.

32 views0 comments
bottom of page