της Ραφαέλας Χατζηβασιλείου
Συνδεδεμένα με τη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών, κρυμμένα σε σχολικές τσάντες, τα κόμικ κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ακόμα και στις μέρες μας από χέρι σε χέρι, συντροφεύοντας τα παιδιά κάθε ηλικίας. Πώς επιδρούν αυτά τα εικονογραφημένα βιβλία στα νεαρά αγόρια και κορίτσια;
Η κριτική σκέψη του αναγνώστη κινητοποιείται από τη κυριαρχία της εικόνας σε συνδυασμό με τον ελλειπτικό λόγο, ενώ παράλληλα οξύνεται η δημιουργική του φαντασία. Η κατανόηση, δηλαδή, των συναισθημάτων των ηρώων και η πρόσληψη συγκεκριμένων ηθικών και κοινωνικών αξιών επιτυγχάνεται με τη χρήση της εικόνας και την απουσία εκτενών διαλόγων. Η εικαστική αυτή ευαισθησία που συνεπικουρείται από τα χρώματα, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παιδικής ηλικίας, καθιστώντας τα μηνύματα πιο εύληπτα για τα νεαρά άτομα.
Συχνά οι ήρωες είναι ζώα προικισμένα με υπερφυσικές ιδιότητες που εκφράζουν με ιδιαίτερη οξυδέρκεια τις σκέψεις και τα μύχια συναισθήματά του αναγνώστη. Και γι΄ αυτόν τον λόγο τα κόμικ είναι προσιτά στα παιδιά και οι γνώσεις που παρέχονται από αυτού του είδους τα βιβλία μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν. Υπάρχει, μάλιστα, η αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Γίνεται , έτσι, συνείδηση η άποψη στα παιδιά πως η καλή συμπεριφορά οφείλει να αποτελεί κομμάτι της προσωπικότητάς τους.
Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων εκπαιδευτικών, τα κόμικ μπορούν να αποτελέσουν την εισαγωγή της δημιουργικότητας στις σχολικές τάξεις. Επειδή βασίζονται στη δύναμη της εικόνας, παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες διδακτικές μεθόδους. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ανάγνωσή τους είναι μια σύνθετη διαδικασία ταυτόχρονης πρόσληψης εικόνων και λέξεων, εκπαιδεύει τα παιδιά στην ικανότητα της σύνθετης σκέψης και καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική για τους μαθητές. Τα κόμικ βοηθούν, επιπλέον, στην προσέγγιση «δύσκολων» κοινωνικών θεμάτων, όπως ο ρατσισμός και ο πόλεμος, καθώς παρουσιάζουν με ψυχαγωγικό και όχι κουραστικό τρόπο για τα παιδιά, θέματα της καθημερινότητας.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως η εισαγωγή των κόμικ στη μαθησιακή διαδικασία θα ήταν τελεσφόρα. Γονείς αλλά και καθηγητές αντιλαμβανόμενοι τις θετικές επιδράσεις μπορούν να προσπαθήσουν να τα αξιοποιήσουν ως διδακτική πρακτική αλλά και στην καθημερινότητα γενικότερα.
Комментарии