top of page
Εφημερίδα Λυκείου

«Μαύρη Παρασκευή»

Της Λίζας Μυγδάλη




Όταν σημασιοδοτούμε τον όρο "Black Friday", αναφερόμαστε σε μία φρενίτιδα καταναλωτικής μανίας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι πρωτίστως οι νεότερες ηλικίες γίνονται θύματα αυτού του υλικού ευδαιμονισμού. Ποιες είναι οι αρνητικές πλευρές αυτού του φαινομένου;

Eίναι αναμφισβήτητο πως ο κάθε ένας αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μέρα ως μία ευκαιρία αγορών, με αποτέλεσμα να παρασύρεται σφοδρά. Μία από αυτές τις κοινωνικές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς, είναι οι έφηβοι. Η "Black Friday", πραγματοποιείται, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Οι νέοι, θεωρούν πως τα φτηνά ψώνια θα τους κάνουν να αποδράσουν από την καθημερινότητα. Έτσι, παρατηρείται πως οι μαθητές αποσυντονίζονται και απουσιάζουν, ενώ οι εταιρείες καπηλεύονται την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται.

Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια της «Μαύρης Παρασκευής» ενισχύεται ο υπερκαταναλωτισμός. Λόγω δελεαστικών «ανεπανάληπτων» εκπτώσεων, εθελοτυφλούμε μπροστά στη ζημιά που προκαλούν οι άσκοπες αγορές στον κάθε ένα ατομικά, μεταμορφώνοντας το πρόβλημα σε μαζική μάστιγα. Ζώντας σε μία χώρα οικονομικά υποανάπτυκτη η μέρα αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν πλεονασμό αλλά και στιγμιαία ή μικρής διάρκειας ευχαρίστηση, η οποία τροφοδοτεί και μεγιστοποιεί την αλαζονεία μας.

Η "Black Friday" ίσως δεν έχει μόνο μειονεκτήματα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι αναιρείται ο δείκτης επικινδυνότητας των συνεπειών της. Θα ήταν καλό να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Με ποιο τρόπο; Καταναλώνοντας με μέτρο.


57 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page