top of page

«Μικρές Κυρίες» (2019) Κριτική ταινίας

της Μερόπης Κουγιουμτζόγλου



Το ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη, είναι γραμμένο το 1868. Τώρα εκσυγχρονίζεται μέσα από την οπτική της Greta Gerwig (σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα). Αφηγείται την πορεία των τεσσάρων αδερφών Τζο, Έιμι,Μπεθ και Μεγκ από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση υπό το πλαίσιο της οικογενειακής ζωής την  περίοδο που ο πατέρας τους  λείπει στον πόλεμο. Τα τέσσερα γυναικεία πορτραίτα εξερευνούν τις προσωπικές επιθυμίες και βλέψεις το νεαρών κοριτσιών, καθώς αυτές χαράζουν την ενήλικη ζωή τους και παλεύουν για αποκατάσταση, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες.

Η Gerwig θίγει ρομαντικά με πλούσια αφηγηματική διάθεση τα θέματα της ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης. Αλλάζει τη γραμμική πλοκή του μυθιστορήματος, καθώς η νεαρή Τζο Μαρτς μεταφέρεται με διαρκή flashback από το παρόν στο παρελθόν. Οι δυο διαφορετικές πτυχές της ιστορίας εξελίσσονται ταυτόχρονα και είναι εύκολα διακριτές μέσω της χρωματικής παλέτας που μάλιστα φανερώνει και την ψυχική κατάσταση των πρωταγωνιστών. Επιτυχημένη είναι και η προσπάθεια εκμοντερνισμού του έργου κατά το ύφος και το περιεχόμενο. Το ρομαντικό αλλά ποτέ μελό ύφος της Άλκοτ μεταφέρεται και το θέμα της "αδυναμίας" της γυναίκας να ορίσει μόνη της την τύχη της αποκτά διαχρονική χροιά. Επίσης εκσυγχρονίζεται και ο τρόπος ομιλίας και η εξωτερική εμφάνιση των ηρώων, ώστε να αποκτήσουν επίκαιρο χαρακτήρα.

Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία όλου του καστ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η Σίρσα Ρόραν  που ενσάρκωσε χαρισματικά τον ατίθασο και επαναστατικό χαρακτήρα της Τζο.

Αποτέλεσμα: ένα ευχάριστο δράμα εποχής που σχολιάζει δημιουργικά τη θέση της γυναίκας αλλά δεν σε αφήνει ασυγκίνητο λόγω της έντονης δυναμικής του.

23 views0 comments
bottom of page