top of page

«Περί πληροφορίας και δημοκρατίας…»

Του Γιώργου Δούκα



Στην ανοιχτή τηλεόραση έπαιζε το δελτίο ειδήσεων χθες το βραδάκι… Και μάλλον θα

ψηφίσω στις επερχόμενες εκλογές … Μοιράζομαι, λοιπόν, μαζί σας κάποιες σκέψεις μου ως ενεργός έφηβος!


Πιστεύω ακράδαντα ότι η Δημοκρατία είναι η αρτιότερη μορφή πολιτειακής οργάνωσης. Επιπλέον, γνωρίζουμε όλοι σχεδόν ότι βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της δημοκρατίας είναι η ορθή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Άραγε πώς η πληροφόρηση και το δημοκρατικό πολίτευμα αλληλεπιδρούν και με ποιους τρόπους πρέπει να ενεργούμε στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών;


Αρχικά, μέσω της αντικειμενικής και αμερόληπτης ενημέρωσης όλοι οι πολίτες

πληροφορούμαστε για τα γεγονότα σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και

διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Συνεπώς, όσοι από μας είναι σωστά

ενημερωμένοι θεωρούνται ενεργοί πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και

άμεσα ή έμμεσα στα κοινά. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα στηρίζει την ελευθερία της

έκφρασης, την πολυφωνία, τον εποικοδομητικό διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και το δικαίωμα στην έρευνα και την εξακρίβωση της αλήθειας, ενώ ταυτόχρονα οι ποικίλες πηγές έγκυρης πληροφόρησης φωτίζουν κάθε άποψη και δραστηριότητα εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Αντίθετα, κάποια καθεστώτα λειτουργούν ανελεύθερα και καταπιεστικά και η παροχή

πληροφοριών στους πολίτες στο πλαίσιό τους είτε απουσιάζει, είτε πραγματοποιείται

λανθασμένα με προπαγανδιστικές πρακτικές. Έτσι, οι πολίτες θυματοποιούνται και

υιοθετούν αναξιόπιστες απόψεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι οι ίδιοι να αδυνατούν να αποκτήσουν αντικειμενικές πληροφορίες και να αναγκάζονται να βιώνουν μια πλασματική αυταπάτη, προϊόν περιορισμού και λογοκρισίας.


Από τα προαναφερθέντα επιχειρήματα που εξέθεσα γίνεται αντιληπτή σε όλους μας η

αξία της ορθής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος για την επίτευξη της ακέραιας και τεκμηριωμένης ενημέρωσης. Ωστόσο, οι πολίτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και οφείλουν να παρουσιάζουν ενεργητική συμπεριφορά και «καθαρή» σκέψη.


Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά θα πρέπει να

αποκτήσει κριτική αντίληψη και να απαιτεί την εξακρίβωση και τη διασταύρωση των

πληροφοριών που του παρέχονται. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης είναι ικανός να

παρακολουθήσει τις κοινωνικές εξελίξεις και με ώριμη σκέψη να καταλήξει σε αποφάσεις, που εξυπηρετούν τη σταθερότητα της δημοκρατίας και την εύρυθμη λειτουργία της.


Σκέφτομαι, βέβαια, ότι και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να είναι τίμιοι ελεγκτές αυτής της διαδικασίας: πρέπει να λειτουργούν αδιάφθορα και αμερόληπτα απέναντι στις

κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο καθένας απ’ αυτούς είναι αναγκαίο να

υπακούει στους βασικούς κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να ενημερώνει

έγκυρα τους πολίτες, χωρίς να επηρεάζεται από την πολιτική του ιδεολογία. Εξάλλου, όταν εκδηλώνεται τέτοια συμπεριφορά και εσείς δεν ικανοποιείσθε αντιλαμβανόμενοι ότι η δημοσιογραφία δεν είναι φορέας προώθησης κάποιων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, αλλά ένα κοινωνικό λειτούργημα, με απώτερο σκοπό την αμερόληπτη και διασταυρωμένη ενημέρωση των πολιτών;


Δεν θα συμφωνούσατε, λοιπόν, μαζί μου ότι η λειτουργία της δημοκρατίας αλληλεπιδρά άμεσα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Έχω την εντύπωση πως αποδεχόμαστε όλοι ότι η ορθή πληροφόρηση συμβάλλει στη διασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και συνεπώς οι πολίτες οφείλουμε να ενεργούμε σωστά, για να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή ατομική και συλλογική πορεία μας στην κοινωνία. Έτσι, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το δημοκρατικό μας πνεύμα υψηλό σε όλα τα στάδια του βίου μας και να ικανοποιήσουμε διάφορες ανάγκες μας μέσω της ενημέρωσης.


Η διεκδίκηση της ποιοτικής ενημέρωσης – πιστεύω - αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμά μας σε μια δημοκρατική κοινωνία! Καλημέρα σας!



29 views0 comments
bottom of page