top of page

Τα εφόδια της «μετά-Covid» εποχής

της Ιωσηφίδου Βασιλικής

Είναι γεγονός πως ο εγκλεισμός και συλλήβδην η αρνητικότητα που εκπέμπει η πανδημία έχει επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι οφείλουν να εκτιμούν τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται και να αναζητούν τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν. Ποια είναι όμως τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την καραντίνα και τη δοκιμασία της πανδημίας;

Αρχικά, είναι ευρέως γνωστό ότι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ‘’οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα’’. Αναλύοντας, λοιπόν, τη φράση αυτή κατανοούμε πως η κοινή ιδέα ότι ο εγκλεισμός έχει ισχυροποιήσει το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης δεν ισχύει απόλυτα, καθώς είναι προσωρινό. Δηλαδή, είναι φανερό πως η νοσταλγία των ανθρώπων για διαπροσωπική επικοινωνία όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να επικοινωνούν, αλλά θα την ενισχύσει επιπλέον. Έτσι, η μεταπανδημική κοινωνία θα αποκτήσει κάποια πολύτιμα εφόδια, όπως για παράδειγμα την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα και το συλλογικό πνεύμα.

Παράλληλα, ο εγκλεισμός είναι η κατάλληλη περίοδος για τους ανθρώπους να ασκήσουν αυτοκριτική και να εκτιμήσουν το "γνώθι σαυτόν" του Σωκράτη, δηλαδή να αναζητήσουν τις πραγματικές ανάγκες, τις ηθικές αξίες, τους στόχους τους και γενικότερα να προσπαθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον ψυχικό τους κόσμο. Επιπρόσθετα, μέσω του κορονοϊού έχουμε την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ευαισθητοποιηθούμε ως προς τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, όπως ένας άνθρωπος έχει την επιθυμία αλλά και το δικαίωμα της προστασίας της δικής του υγείας και συγγενικών του προσώπων, έτσι έχει και την υποχρέωση να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων του. Συνεπώς, μαθαίνουμε να είμαστε ευσυνείδητοι όχι γιατί μας το επιβάλλουν κανόνες και πρόστιμα, αλλά επειδή αισθανόμαστε υπεύθυνοι και επιθυμούμε να ενισχύσουμε, συνειδητά, την κοινωνία.

Συμπερασματικά, είναι φανερό πως η μεταπανδημική εποχή δεν θα είναι ένα "ειδυλλιακό τοπίο", στο οποίο θα επικρατεί απόλυτα η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Παρόλα αυτά, ως κοινωνικά όντα οφείλουμε να ζυγίσουμε την κατάσταση και να γίνουμε παράγοντας βελτίωσής της.

20 views0 comments
bottom of page