top of page

Dear Moon Project

του Αλέξανδρου Τσολάκου


Τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Ποιος το σκέφτηκε; Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον; Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Για όσους δεν το γνωρίζετε και δεν είστε space nerd σαν και εμένα να εξηγήσω ότι το dear moon project είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σαν στόχο την επιστροφή μας στο διάστημα και τη διαφήμιση του διαστήματος. Είναι στην ουσία η πρώτη μη στρατιωτική αποστολή στο φεγγάρι. Ο ιδρυτής του ο δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa είχε σαν όνειρο να πάει στο διάστημα και να παρατηρήσει τη σελήνη και όλα τα υπόλοιπα θαύματα του διαστήματος. Γι΄ αυτό τον λόγο το 2018 αγόρασε όλες τις θέσεις στο διαστημόπλοιο, το οποίο θα μεταφέρει 10-12 άτομα σε ένα αξέχαστο ταξίδι γύρω από τη σελήνη.

Το πιο απίθανο σε αυτό το πρόγραμμα είναι πως από τους 10-12 οι 8 θα είναι απλοί πολίτες, οι οποίοι θα επιλεχτούν μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων του προγράμματος. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν μόνο για τα μεταφορικά τους, μιας και ο κύριος Maezawa έχει αγοράσει όλες τις θέσεις για αυτό το ταξίδι. Παραδείγματα των κριτηρίων είναι το χόμπι με το οποίο κάποιος ασχολείται και πώς μπορεί αυτό να αναπτυχθεί, για να μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία. Ο Yusaku Maezawa ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο YouTube πριν από μερικές εβδομάδες, πως τα άτομα τα οποία θα επιλεγούν μπορεί να είναι όλων των ειδών, αρκεί να μπορούν να διαδώσουν τις εμπειρίες τους στον υπόλοιπο κόσμο, και όχι μόνο καλλιτέχνες, όπως είχε πει αρχικά.

Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας έχει την ευκαιρία να πάει σε αυτό το αξέχαστο, μαγικό, άπιαστο και εξωπραγματικό ταξίδι γύρω από την σελήνη. Με ποιο τρόπο θα καταφέρει να το κάνει, μιας και δεν έχουμε στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι από το 1972; Για αυτό τον λόγο ο κύριος Maezawaσε συνεργασία με τον δισεκατομμυριούχο και ιδρυτή της SpaceX τον ElonMusk αναπτύσσουν το πρόγραμμα Starship( για περισσότερες πληροφορίες δείτε το άρθρο “starship project and production line- Part1”).

Η αποστολή αυτή έχει είδη αρχίσει το πρόγραμμα επιλογής της και τώρα είναι στο δεύτερο μέρος, που είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αυτών που θέλουν και αυτών που έκαναν αίτηση «για πλάκα». Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιουνίου. Μετά οι επίλεκτοι θα περάσουν διαδικασίες προετοιμασίας, αμέσως μετά τα αποτελέσματα και μέχρι την πτήση. Η πτήση δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα είναι, το μόνο που ξέρουμε όμως είναι πως θα είναι το 2023. Εάν φυσικά όλα πάνε καλά με το starship program.

Τέτοιου είδους προγράμματα μας βοηθoύν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να οξύνουμε την κριτική μας σκέψη. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για το διάστημα και συνακόλουθα να ενισχύσει την προβολή των σχετικών με το διάστημα ζητημάτων από τα μέσα ενημέρωσης. Μέσω των εμπειριών του κάθε επιβάτη-συμμετέχοντα στο πρόγραμμα μπορεί να περιγραφεί το διάστημα, όπως ποτέ ξανά, δίνοντάς μας το συναίσθημα πως είμαστε στο διάστημα. Στην αισιόδοξη του προοπτική μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προσέγγιση των πολιτών των διαφορετικών χωρών, την ενοποίηση του ανθρώπινου κόσμου και την κατανόηση πως δεν πρέπει να τρωγόμαστε ο ένας με τον άλλο. Γιατί μπροστά στο συμπάν είμαστε ασήμαντοι, εύθραυστοι, επουσιώδεις. Ένα «τίποτα».


Καλή τύχη από τη στήλη σε όσους ενημερώθηκαν έγκαιρα, το τόλμησαν και διεκδικούν μια θέση στο όνειρο! Δεσμευόμαστε για την άμεση ενημέρωση στο μέλλον σε όλους τους αναγνώστες μας που είναι λάτρεις της διαστημικής τεχνολογίας .



Πηγές:

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Τσολάκος


17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page