top of page

Γιατί πάμε στο διάστημα και εξερευνούμε το ηλιακό μας σύστημα;

του Αλέξανδρου Τσολάκου



Τι είναι το διάστημα; Γιατί να σπαταλούμε λεφτά, για να πάμε στο πουθενά; Σε τι μας βοηθάει; Τι οφέλη μπορεί να έχει η εξερεύνηση του διαστήματος και του ηλιακού συστήματος;

Αυτές είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Εάν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια νέα φάση της ενηλικίωσής της, στη φάση που θα γίνει ξανά ένα εξερευνητικό είδος γεμάτο με αγάπη και ανυπομονησία για την «Πρώτη Επαφή-Συνάντηση».

Το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για τους ουρανούς ήταν καθολικό και διαρκές στο βάθος του χρόνου. Το άγνωστο αυτό μέρος μας τρόμαζε, μας καθοδηγούσε και πάνω απ’ όλα μας έκανε να ονειροπολούμε.


Πολλοί λαοί ακόμα και πριν από τους αρχαίους Έλληνες ενδιαφέρονταν για το άγνωστο αυτό μέρος που σήμερα το αποκαλούμε Διάστημα. Το πιο αξιοθαύμαστο είναι πως κατά την σπουδαία περίοδο των Αρχαίων Ελλήνων, πολλοί φιλόσοφοι, κατασκευαστές και σχεδιαστές έφτιαξαν τη «Μηχανή των Αντικυθήρων» που μόνο πριν από λίγα χρόνια κατάφεραν να την αποκωδικοποιήσουν και να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν.

Το διαστημικό κενό δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε και να αποθηκευτεί και ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί, είναι μόνο με έναν πύραυλο. Είναι γνωστό πως πολλοί πόροι δαπανώνται σε αυτό που φαίνεται μικρή επιστροφή. Η εξερεύνηση του διαστήματος επιτρέπει στη δημιουργία νέων πόρων. Οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν τη καθημερινή ζωή του πολιτισμού μας.

Οι γνώσεις ή οι τεχνικές που αποκτώνται κατά την εξερεύνηση ή την προετοιμασία της εξερεύνησης φιλτράρονται πάντα από τους προγραμματιστές και προσαρμόζονται στον γενικό πληθυσμό. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εποχή των 50’ και 60’, όπου και δραματοποιήθηκε ο θρυλικός αγώνας για το διάστημα ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική. Μετά από λίγα μόλις χρόνια εφευρέθηκε το κινητό τηλέφωνο, το πλέον σύνηθες καταναλωτικό αντικείμενο και βασικό μέσο επικοινωνίας ή ακόμα το ιντερνέτ το οποίο χάρη του γεγονότος αυτού ανακαλύφθηκε και είναι πλέον ο πιο βασικός παράγοντας για την ορθή λειτουργία της κοινωνίας μας και του ίδιου του πολιτισμού μας.




Η εξερεύνηση του ανθρώπινου διαστήματος βοηθά στην αντιμετώπιση θεμελιωδών ερωτήσεων σχετικά με τη θέση μας στο Σύμπαν και την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Μέσω της αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με την εξερεύνηση του ανθρώπινου διαστήματος, επεκτείνουμε την τεχνολογία, δημιουργούμε νέες βιομηχανίες και συμβάλλουμε στην προώθηση μιας ειρηνικής σύνδεσης με άλλα έθνη. Η περιέργεια και η εξερεύνηση είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο πνεύμα και η αποδοχή της πρόκλησης του βαθύτερου στο διάστημα θα καλέσει τους πολίτες του κόσμου σήμερα και τις γενιές του αύριο να ενταχθούν στη NASA και σε όποιον άλλο οργανισμό υπάρχει σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του διαστήματος, στην οποία η NASA και όχι μόνο, έχει κληθεί να αναπτύξει συστήματα και δυνατότητες που απαιτούνται, για να εξερευνήσει πέρα από την τροχιά χαμηλής Γης, συμπεριλαμβανομένων προορισμών, όπως ο διαστημικός χώρος, οι αστεροειδείς κοντά στη Γη και τελικά ο Άρης.



Η NASA χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως δοκιμαστικό κέντρο και σκαλοπάτι για το απαιτητικό ταξίδι μπροστά. Με βάση αυτά που μαθαίνουμε, εκεί θα προετοιμάσουν τους αστροναύτες για τις προκλήσεις της πτήσης μεγάλης διάρκειας και τη μόνιμη επέκταση της ανθρώπινης εξερεύνησης πέρα από εκεί που ήμασταν πριν. Οι εξερευνητές μπορούν να επισκεφθούν αστεροειδείς κοντά στη Γη, όπου μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που πάντα έκαναν οι άνθρωποι. Η επίσκεψη σε έναν αστεροειδή θα προσφέρει πολύτιμη εμπειρία αποστολής και θα μας προετοιμάσει για τα επόμενα βήματα - πιθανώς για τους πρώτους ανθρώπους που θα περπατήσουν στον Άρη.

Η ρομποτική εξερεύνηση συνεχίζει να δίνει απαντήσεις για το Σύμπαν, επισκεπτόμενη απομακρυσμένους προορισμούς, παρέχοντας αναγνώριση και συλλέγοντας επιστημονικά δεδομένα. Όταν συνδυάζουμε ανθρώπινες και ρομποτικές μεθόδους εξερεύνησης, θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και τις αισθήσεις μας, για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να παρατηρούμε, να προσαρμόζουμε και να αποκαλύπτουμε νέες γνώσεις.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η ανθρωπότητα. Μέσω της συνεχούς και ακατάπαυστης εξερεύνησης θα καταφέρουμε να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στη διασφάλιση του είδους μας, την ανακάλυψη καινούργιων τεχνολογιών, τη συνάντηση εξωγήινων και άλλων οργανισμών αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων μας.





Σελιδοδείκτες:


14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page