top of page

NASA ή SPACEX


του Αλέξανδρου Τσολάκου

Πολλές οι επιτυχίες στις μέρες μας της NASA αλλά και της καινούργιας εταιρίας SPACEXστην εκτόξευση πυραύλων. Μεγάλο γεγονός των ημερών η πρόσφατη επιτυχία της NASA στην εκτόξευση του PERSEVERANCErover με προορισμό τον Άρη αλλά και η μεγάλη επιτυχία της SPACEX στην δοκιμαστική εκτόξευση 150 μέτρων του δοκιμαστικού μέρους του Starship- SN5. Όσοι από εσάς είστε λάτρεις του διαστήματος ξέρετε τι επιδιώκουν αυτές οι δυο εταιρίες. Αλλά για όσους δεν είναι, ίσως φανούν χρήσιμα τα παρακάτω.


Πρώτα από όλα, η NASA (National Aeronautics and Space Administration) είναι κρατικός Aμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του γήινου περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε το 1958 και βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι. Από την άλλη μεριά η SpaceX, με πλήρη ονομασία Space Exploration Technologies Corp., είναι αμερικανική ιδιωτική εταιρία αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2002 από τον επιχειρηματία Ίλον Μάσκ και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας και στον εποικισμό του Άρη. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο περιορισμός του κόστους των διαστημικών ταξιδιών. Έχει αναπτύξει μια οικογένεια πυραύλων (Falcon) και μια διαστημικών οχημάτων (Dragon).

Επιπλέον, η NASA ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση του διαστήματος και τα ταξίδια, αλλά συμμετέχει κυρίως στην έρευνα για να ωφελήσει την ανθρώπινη φυλή στο σύνολό της και το SpaceX ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα διαστημικά ταξίδια που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζουν σε άλλους πλανήτες. Για παράδειγμα, η NASAτο 2024 έχει σαν στόχο να ξαναπροσσεληνώσει ανθρώπους με το πρόγραμμα Artemis και τον πύραυλο Artemis 1. Από την άλλη η SpaceX θέλει να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει τον πύραυλο που θα μας επιτρέψει να πάμε στον Άρη και ακόμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο πύραυλο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, το Starship. Επίσης, η NASAείναι ο μεγαλύτερος πελάτης της SpaceXκαι ο σωτήρας της, αφού την έσωσε από χρεοκοπία το 2008 με ένα συμβόλαιο 1δισ.

Συμπεραίνουμε, πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο εταιρίες και οι σχέσεις τους είναι αρκετά καλές. Απλά οι στόχοι της κάθε μίας είναι διαφορετικοί. Παρόλα αυτά ο χρόνος θα δείξει ποια θα επιτύχει τον στόχο της πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.



Starship Artemis 1


Πηγές:

30 views1 comment
bottom of page