top of page

Εκλογές 15μελούς συμβουλίου 2022-2023

Του Γιώργου Γκόγκου


Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΛ Χορτιάτη οι εκλογές του μαθητικού συμβουλίου. Τα δεκαπενταμελή συμβούλια είναι αναμφίβολα μεγάλης σημασίας για τους μαθητές, για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε σίγουροι πως δίνουμε την ψήφο μας στους σωστούς ανθρώπους. Έτσι, επικοινωνήσαμε αρχικά με δύο μέλη του 15μελούς, τον Ντάγκα Κωνσσταντίνο και Βάιο Βαϊτσόπουλο, για να μοιραστούν τις απόψεις τους με τους αναγνώστες μας. Επίσης, η νέα πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του Λυκείου Χορτιάτη, Εύη Γκαντίνα, εξέφρασε τις ιδέες της για το θεσμό και τους στόχους των μαθητών που αποτελούν το συμβούλιο.



Ποιος ήταν ο λόγος που δηλώσατε υποψηφιότητα για το 15μελές συμβούλιο; Πιστεύετε πως είστε κατάλληλοι για αυτή τη θέση;


Kωνσταντίνος: Δήλωσα υποψηφιότητα επειδή πιστεύω πως είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ανάλογες ευθύνες.



Βάιος: Θεωρώ πως η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στα μαθητικά συμβούλια είναι απαραίτητη και άκρως χρήσιμη. Ως μαθητής, νιώθω την υποχρέωση να συμβάλω στην εκπροσώπηση των συμμαθητών μου, τόσο στη διοίκηση του σχολείου και στους καθηγητές, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επαφή μου με μεγάλο μέρος των μαθητών στο σχολείο μας, η όρεξη για δουλειά και η εμπειρία που διαθέτω, πιστεύω πως με καθιστούν κατάλληλο για αυτή τη θέση.


Πόσο σημαντικά θεωρείτε πως είναι αυτά τα συμβούλια για τα σχολεία;


Kωνσταντίνος: Κατά την γνώμη μου τέτοια μαθητικά συμβούλια όπως το δεκαπενταμελές είναι σημαντικά για όλα τα σχολεία. Δίνουν στους μαθητές μια φωνή και ένα μέσο για να οργανωθούν και διεκδικήσουν οτιδήποτε χρειάζονται.


Βάιος: Η καθιέρωση των μαθητικών συμβουλίων δεν χαρίστηκε στους μαθητές, αλλά κατακτήθηκε, έπειτα από εκτενείς κινητοποιήσεις και μεγάλους μαθητικούς αγώνες. Αποτελούν έναν θεσμό που έρχεται να συμπληρώσει οποιαδήποτε κενά υπάρχουν στην επικοινωνία μαθητών και καθηγητών, να προβάλει τις θέσεις, απόψεις και διεκδικήσεις των μαθητών σε κάθε επίπεδο. Η υποβάθμιση τους δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να έχουν επίγνωση της βαρύτητας του ψήφου τους.



Γιατί πιστεύετε πως οι συμμαθητές σας σας εμπιστεύτηκαν;


Kωνσταντίνος: Φυσικά στις μαθητικές εκλογές - δυστυχώς - τείνει να παίζει μεγάλο ρόλο η δημοτικότητα του υποψηφίου, αλλά θέλω να πιστεύω πως εκλέχτηκα λόγω της ικανότητας μου να αντιπροσωπεύσω το μαθητικό σώμα.


Βάιος: Από τα χρόνια του Γυμνασίου, ανέπτυξα μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμμαθητές μου, που με εξέλεξαν πρόεδρο. Τότε, κατορθώσαμε να σχηματίσουμε ένα πρωτοπόρο και ενεργό δεκαπενταμελές, προτεραιότητα του οποίου υπήρξε η ανάδειξη των προβλημάτων του Γυμνασίου και η εκπροσώπηση των αιτημάτων των μαθητών. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης αναδείχθηκε και φέτος. Στόχο μου πλέον αποτελεί η αξιοποίηση της πείρας που διαθέτω για τη δημιουργία ενός δεκαπενταμελούς που θα βρίσκεται δίπλα στους μαθητές και τις ανάγκες τους.



Ποια είναι τα πλάνα σας για το σχολείο; Σκέφτεστε κάτι συγκεκριμένο που θα θέλατε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε;


Kωνσταντίνος: Δεν έχει προκύψει κάτι μέχρι στιγμής αλλά εφόσων γίνει κάτι τέτοιο είμαι πρόθυμος να δράσω ανάλογα.


Βάιος: Αποτελεί γεγονός, πως το λύκειό μας στεγάζεται σε ένα σχετικά σύγχρονο κτίριο και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλα σχολεία της χώρας. Παρόλα αυτά, δεδομένων των γεωγραφικών και οικονομικών συνθηκών,

αποτελεί χρέος μας η διασφάλιση της θέρμανσης του σχολείου. Επιπλέον,

θεωρώ σημαντικό στόχο την συμπόρευση του δεκαπενταμελούς με τα αιτήματα

της συντονιστικής επιτροπής μαθητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενώσουμε

τις φωνές μας με τους μαθητές των σχολείων της χώρας και να διεκδικήσουμε τα


αιτήματά μας σε πανελλήνιο επίπεδο. Τέλος, οφείλουμε φέτος να διορθώσουμε

μια τεράστια αδικία που εξελίχθηκε πέρσι εις βάρος των συμμαθητών μας που

δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν στις εκπαιδευτικές

πολυήμερες εκδρομές. Η διασφάλιση των εξόδων για όσους το έχουν ανάγκη

πρέπει να αποτελέσει τομή στις φετινές δράσεις του δεκαπενταμελούς.



Είστε σε θέση να διεκδικήσετε ένα αίτημα σας, αν δεν γίνει δεκτό είτε από το δήμο είτε από τη διεύθυνση; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;


Kωνσταντίνος: Από την στιγμή που ένα αίτημα απορριφθεί από την διεύθυνση ή από τον δήμο επανειλημμένα είμαι πρόθυμος να λάβω πιο δραστικά μέτρα, εφόσον συμφωνεί και το υπόλοιπο δεκαπενταμελές συμβούλιο φυσικά.


Βάιος: Ως μέλος του δεκαπενταμελούς, είμαι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος να αφουγκραστώ τα προβλήματα των συμμαθητών μου και να τα μεταφέρω, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη, στη διεύθυνση του σχολείου και τις τοπικές αρχές. Θεωρώ επιτομή της επίλυσης των προβλημάτων τον διάλογο και απαραίτητη τη δημιουργία και διατήρηση καλών σχέσεων με τους καθηγητές και τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ ούτε να κάνω εκπτώσεις στα αιτήματα των συμμαθητών μου. Άλλωστε, οι μαθητές έχουν αποδείξει πολλές φορές πως διαθέτουν και άλλα μέσα για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών τους.



Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του Λυκείου Χορτιάτη για το έτος 2022-23, είναι η μαθήτρια της Γ Λυκείου, Εύη Γκαντίνα. Για αυτή τη νέα αρχή μας κατέθεσε τις σκέψεις της:



«Πάντα θεωρούσα το δεκαπενταμελές κάτι ανώτερο του μαθητή, πάντα είχα την ιδέα ότι αποτελούνταν από άτομα τα οποία εγώ δεν θα μπορούσα να "φτάσω" ούτε από

άποψη δυναμισμού ούτε και κύρους. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που έχω σιγά σιγά καταλάβει τον τελευταίο μήνα είναι πως το δεκαπενταμελές δεν είναι κάτι άλλο παρά μια ομάδα μαθητών με αποφασιστικότητα και στόχους τους οποίους αγωνιούν να φτάσουν. Είναι ένα απολύτως απαραίτητο όργανο της σχολικής ζωής, καθώς αποτελεί τη φωνή του μαθητικού συνόλου στο "αυτί" της διεύθυνσης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ζητήσουμε σωστή επαγγελματική κατάρτιση σε σχολικά πλαίσια, θα οργανώσουμε τις δράσεις που επιθυμούμε όλοι, θα ξεκινήσουμε φιλανθρωπικές δράσεις και πολλά άλλα. Στοχεύουμε όλοι μαζί στη βελτίωση της μαθητικής εμπειρίας στο Λύκειο Χορτιάτη και είμαστε εκεί για κάθε δυσκολία, για να λύσουμε απορίες, να βοηθήσουμε σε κάθε πιθανό πρόβλημα, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά . Για εμάς το σχολείο είναι μια οικογένεια και αυτό ξεκινάει από τους μαθητές.»


Σκίτσο: Τσακίρη Ελπίδα



39 views0 comments
bottom of page