top of page

Έμφυλη βία

Πόσο ακόμη θα καταπιέζεται η γυναίκα;


Του Χάρη Μαλακούδη





Αληθεύει η φράση «Η βία φέρνει βία». Οι νέοι είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή στην κοινωνία γενικότερα παρατηρούν καθημερινά φαινόμενα βίας απέναντι στις γυναίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικειώνονται και να συνηθίζουν να συναντούν τέτοιες καταστάσεις. Τα κορίτσια από μικρή ηλικία θεωρούν φυσιολογική την έμφυλη βία και είναι απρόθυμα να αντιδράσουν ή να αντεπιτεθούν.

Ομοίως τα αγόρια υιοθετούν τις συμπεριφορές που παρατηρούν γύρω τους και τις προβάλλουν στη μητέρα, την αδελφή, τη μελλοντική σύντροφο κλπ. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος βίας ο οποίος με δυσκολία σταματά.

Ακολουθεί η ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η έμφυλη βία μέσα σε μια οικογένεια πολλές φορές εκδηλώνεται με την παρουσία των παιδιών στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν αυτοπροσώπως την κακοποίηση που δέχεται η μητέρα τους και να στιγματίζονται ψυχολογικά. Τα μικρά παιδιά προβληματίζονται και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την αναστάτωση. Έτσι νιώθουν μπερδεμένα και προδομένα από τους γονείς τους ή ακόμα από τη μητέρα τους η οποία δεν δρα για να σταματήσει τη βία. Γι΄ αυτό το λόγο τα παιδιά βιώνουν κατάθλιψη και αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα.

Πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπισθεί; Θεμελιώδη ρόλο έχει σε αυτή την προσπάθεια το σχολείο, όταν εστιάζει στην ηθική καλλιέργεια και στην ουσιαστική κοινωνική αγωγή. Το αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης θα είναι η απομάκρυνση των παιδιών από τις σεξιστικές αντιλήψεις και αναγνώριση της αξίας του διαλόγου. Οι προκαταλήψεις δεν θα έχουν επιρροή πάνω τους και η βία θα τους είναι απεχθής. Τα παιδιά θα αντιμετωπίζουν με σεβασμό κάθε άνθρωπο και θα σταματήσουν τον φαύλο κύκλο της βίας καλλιεργώντας τις ίδιες ηθικές αξίες στα παιδιά τους.

Από την άλλη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και η ενίσχυση των κέντρων που προσφέρουν ενημέρωση στο κοινό και στήριξη στα θύματα. Αυτά τα κέντρα μπορούν να φροντίζουν ώστε τα κορίτσια από μικρή ηλικία να μη φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια. Μπορούν ακόμη να αγκαλιάσουν τα μικρά παιδιά των θυμάτων, να στηρίξουν την οικογένεια, να θεραπεύσουν τα ψυχολογικά τραύματα και να βοηθήσουν για την επανένταξη στην «κανονική» και ήρεμη ζωή. Η αναζήτηση βοήθειας που φοβίζει τα θύματα μπορεί να γίνει ελκυστική και ανώδυνη.

Η έμφυλη βία τραυματίζει τους ανθρώπους αλλά και επηρεάζει την ψυχοπνευματική ανάπτυξη των νέων που τη βλέπουν γύρω τους. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνουν πράξεις για την καταπολέμησή της και την εξάλειψή της ανισότητας.



Εικόνα: Πίνακας της ζωγράφου Φωτεινής Χαμιδιελή

20 views0 comments
bottom of page