top of page

Από την απόλυτη πνευματική κινητικότητα στην απόλυτη πνευματική αδράνεια

της Ιακωβίδου Φανής



Τέχνη...μία τόσο μικρή λέξη με τόσο νόημα, εικόνες και πολυποίκιλα συναισθήματα. Η τέχνη κατακλύζεται από την αλληλένδετη σχέση ομορφιάς και αισθητικής. Μέσα από τις πολλαπλές μορφές της, ο άνθρωπος ταξιδεύει σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον πραγματικό και παίρνει δύναμη, για να συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα της ζωής του. Επιπρόσθετα, του δίνεται η πολυπόθητη ευκαιρία να εκφραστεί και με απόλυτη συνείδηση ή όχι να προβάλει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τη ζωή, να παρουσιάσει τις διάφορες ιδέες που πιθανά να πρεσβεύει και γενικότερα μέσα από τον θησαυρό της τέχνης είναι ελεύθερος ο οποιοσδήποτε να αφεθεί ολοκληρωτικά.

Από την άλλη πλευρά εκτός από την έκφραση αυτού καθ' αυτού του καλλιτέχνη, η τέχνη είναι σωτήριο φάρμακο για τους ανθρώπους που επιλέγουν να την παρακολουθούν ευλαβικά. Η παρακολούθηση μιας θεατρικής, μουσικής, χορού παράστασης, μιας ταινίας στον κινηματογράφο ή η επίσκεψη σε ένα μουσείο, η αφιέρωση ενός απογεύματος σε μία έκθεση ζωγραφικής είναι δραστηριότητες που αναζητούν πολλοί άνθρωποι. Χωρίς να γίνεται πολλές φορές κατανοητό, οι άνθρωποι αυτοί πλουτίζουν με εμπειρίες εναλλακτικές, που οξύνουν την κριτική σκέψη, σκέφτονται και διαχειρίζονται σίγουρα διαφορετικά τον κόσμο μέσα από αυτόν τον αχανή ωκεανό ερεθισμάτων.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, έρχονται και καταλύονται με την έξαρση του ιού που έχει αιχμαλωτίσει χιλιάδες ανθρώπους. Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, σχολές χορού, γκαλερί, μουσεία όλα εγκλωβισμένα και στην απόλυτη αδράνεια. Εκτός από τον πολύ σημαντικό οικονομικό παράγοντα που αιμορραγεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αφού όλοι οι εργαζόμενοι του «όμορφου» αυτού χώρου μένουν άπραγοι και συνεπώς άνεργοι, ο κόσμος αιμορραγεί και πνευματικά. Αποστασιοποιείται από αυτού του είδους την πνευματική καλλιέργεια και ενσωματώνεται σε πεζές διασκεδαστικές και όχι ψυχαγωγικές ασχολίες. Ευτυχώς, μικρό παράθυρο ελπίδας αποτελεί η τεχνολογία, διότι καταφέρνει να καταγράφονται μεγάλα νούμερα διαδικτυακής κίνησης στον χώρο αυτό.

Προς το παρόν, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός σχετικά με την επαναφορά της φυσιολογικής καθημερινότητας. Η τέχνη αναμφισβήτητα αποτελεί πηγή μόρφωσης και παιδείας. Επομένως, οποιοδήποτε μέσο προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη για την όσο πιο άμεση επαφή με την τέχνη είναι μία νίκη σε όλο αυτό που έχει υποβληθεί παγκόσμια ο κόσμος και ονομάζεται...κορωνοϊός. Ένας αόρατος εχθρός που με «ανοιχτό» μυαλό και «καθαρή» σκέψη, δεν είναι ανίκητος.

19 views0 comments
bottom of page