top of page

«Ενεργώντας για ένα καλύτερο μέλλον!»

της Σοφίας Γαβριηλίδου και της Εριέττας Χατζηπαντελή






Το Δημαρχείο Πανοράματος επισκέφτηκαν στις 14-4-2022 μαθητές και μαθήτριες της ομάδας «Ενεργοί Έφηβοι» της Βουλής των Εφήβων, η συντακτική ομάδα του «Γυάλινου κόσμου» και οι μαθητές του τμήματος Β΄2 του ΓΕ.Λ. Χορτιάτη, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την κ. Λίνα Αντάρα, υπεύθυνη του προγράμματος “Πόλεις φιλικές προς τα παιδιά” και της πλατφόρμας “U-report”. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθηκαν και μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, το 1ο ΓΕ.Λ. Πυλαίας, το 2ο ΓΕ.Λ. Πυλαίας και το Λύκειο Πανοράματος.


Παρόντες ήταν ο δήμαρχος κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και εκπρόσωποι του Δήμου. Στόχος της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής των νέων στα κοινά, τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα επίπεδα διακυβέρνησης, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για τη διεθνή σύμβαση και τα δικαιώματα του παιδιού και το άρθρο 12, για τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές και τέλος για την πλατφόρμα U-report.




Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει βήμα στους νέους και την ελληνική έκδοση εγκαινίασε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού. Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι ο πρώτος δήμος στη Βόρεια Ελλάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πόλεις φιλικές για τα παιδιά». Συνολικά είναι 7 δήμοι σε όλη την Ελλάδα.

Η πλατφόρμα U-report δημιουργήθηκε, για να διευκολύνει τους νέους να ενεργοποιηθούν και να κινητοποιηθούν πάνω σε δημόσια ζητήματα, καθώς και να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Επίσης, δίνει έμφαση σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, προτρέποντας τους νέους να αναπτύξουν την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα προς τους άλλους. Το U-reportχρησιμοποιείται σε ενενήντα χώρες, είναι δωρεάν και ανώνυμο. Η εγγραφή μπορεί να γίνει από τρεις ηλεκτρονικές εφαρμογές, το viber, το whatsapp και το messenger. Οι έρευνες γίνονται με τη μορφή ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ειδοποίηση για το πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται μία σφυγμομέτρηση και στο τέλος μπορούν να δουν τα αποτελέσματά της. Η συμμετοχή των νέων στην πλατφόρμα U-report είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έναυσμα, προκειμένου οι νέοι να ευαισθητοποιηθούν και να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες.

Εξάλλου, η νεολαία, που αποτελεί το μέλλον σε κάθε κοινωνία, έχει καθήκον να πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν τη βελτίωση της δημόσιας ζωής. Οι νέοι ελπιδοφόροι και αισιόδοξοι, πέρα από τον εντοπισμό των κακώς κειμένων στον τόπο τους, είναι σημαντικό να προτείνουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες τρόπους αναβάθμισης και ουσιαστικής βελτίωσης του κοινωνικού συνόλου. Ο δυναμισμός και η μαχητικότητά τους δεν θα πρέπει να τους οδηγούν σε στείρες και ανεδαφικές ενέργειες, αλλά με αυθορμητισμό, μεράκι και λογική είναι καλό να οδηγούνται σε δράσεις που έμπρακτα θα αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τους συνανθρώπους τους και για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ιδιαίτερα σε ευνομούμενες χώρες, όπως η Ελλάδα, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν -μέσα στο πλαίσιο του νόμου-οτιδήποτε θετικό οραματιστούν!

Έχοντας πρώτα ανταλλάξει εποικοδομητικές απόψεις, ας πιέσουν με τα επιχειρήματά τους τους ιθύνοντες, ώστε να περιοριστούν οι αγκυλώσεις της κοινωνίας. Έτσι, ως ενεργοί πολίτες, θα επιτελέσουν ουσιαστικά την κοινωνική τους αποστολή και θα διοχετεύσουν όλη τους την ενεργητικότητα προς καθετί δημιουργικό, που θα κάνει πιο όμορφη και φιλάνθρωπη την καθημερινότητά τους! Με άλλα λόγια, οι νέοι θα πρέπει να είναι όχι μόνο ελεγκτές των αποφάσεων και των ενεργειών των μεγαλύτερων, αλλά κυρίως διεκδικητές και δημιουργοί μιας εξαιρετικής ποιότητας στη ζωή τους στο παρόν και στο μέλλον!




79 views0 comments
bottom of page