top of page

Οι νέοι στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Σκέψεις για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών



της Νικολέτας Ζαφειρίου


Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός της έντονης ύπαρξης της έμφυλης βίας στις μέρες μας, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια αγώνων για την κατάκτηση της ισότητας. Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε γενιές και γενιές ανθρώπων, από την αρχαιότητα έως σήμερα που οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να υποβιβάζουν τη γυναίκα. Είναι σημαντικό, όμως, να προβληματιστεί η νέα γενιά, γιατί οι πολίτες του αύριο μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της βίας.

Κύριο μέσο ενημέρωσης των νέων αποτελεί η οργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία, όπου θα παρουσιάζονται στοιχεία για την έμφυλη βία ανά τον κόσμο, στατιστικά δεδομένα, μαρτυρίες και ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες γυναικών. Σκοπός είναι οι νέοι να διαμορφώσουν μια νοοτροπία αντίθετη στην ενίσχυση τέτοιων συμπεριφορών , να αποκτήσουν κίνητρο για τη διασφάλιση της γυναικείας αξιοπρέπειας.

Επιπλέον, μπορούν να δημιουργηθούν στα σχολεία προγράμματα ενίσχυσης των σωματείων που υποστηρίζουν τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Από εθελοντική εργασία έως οικονομική ενίσχυση, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί και να προβληματιστούν, αφού το πρόβλημα αυτό αφορά και τους ίδιους / ίδιες εμμέσως. Σταδιακά κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και βοηθούν στον περιορισμό του.

Αν γίνει σωστή ενημέρωση, οι νέοι είναι ικανοί να καταφέρουν πολλά. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν μένουν άπραγοι. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να κοινοποιήσουν περιεχόμενο που θα υπάρχει στον παγκόσμιο ιστό και θα το βλέπει όλος ο κόσμος. Έτσι, μπορούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους άλλους, ώστε, όλοι μαζί, να συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου.

Οι νέοι μπορούν οι ίδιοι να ενταχθούν σε οργανισμούς που υποβοηθούν τις γυναίκες θύματα και να συμβάλουν καταλυτικά στον στόχο των οργανισμών αυτών. Με τον εθελοντισμό ή τη διοργάνωση εράνων για την ενίσχυση της δράσης τους βοηθούν στην απόδοση του δικαίου.

Η νέα γενιά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο περιορισμού του φαινομένου της έμφυλης βίας, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.



Πίνακας: Π.Πικάσο, «Γυναίκα που κλαίει»

18 views0 comments
bottom of page