top of page

Τα πλαστικά στον πλανήτη μας

του Αλέξανδρου Τσολάκου


Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Αυστραλία -που από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα είναι ακόμα ενεργές- αποφάσισα να δημοσιεύσω το συγκεκριμένο άρθρο στη σχολική εφημερίδα. Θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον οι ανθρώπινες δραστηριότητες και το θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να μας απασχολήσει είναι η χρήση των πλαστικών στον πλανήτη μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα πλαστικά στη σημερινή κοινωνία αποτελούν το βασικότερο υλικό κατανάλωσης. Έτσι, για παράδειγμα, τα μπουκάλια, οι σακούλες και σχεδόν κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα για συσκευασία έχει φτιαχτεί από πλαστικό. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πού πάνε όλα αυτά τα πλαστικά; Οι πιο πολλοί δεν θα ενδιαφέρονταν καν για το πού καταλήγουν. Αλλά τα δεδομένα των σύγχρονων ερευνών δείχνουν πώς όλοι αυτοί οι τόνοι από πλαστικό καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μας. Το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι πως στον Ατλαντικό αλλά και στον Ειρηνικό Ωκεανό τα πλαστικά έχουν φτιάξει ολόκληρες ηπείρους. Σήμερα, ωστόσο, οι ειδήσεις δεν θα μιλήσουν πρώτα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή για τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών στον πλανήτη μας, επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θέλουν να μάθουμε πως κάθε μέρα ο κόσμος μας καταστρέφεται όλο και πιο πολύ.

Ο πλανήτης μας δεν είναι παντοτινός ούτε σκουπιδότοπος, όπου μπορούμε να πετάξουμε τα σκουπίδια μας και απλά να φύγουμε. Ο πλανήτης μας είναι μοναδικός και πρέπει να τον προστατεύσουμε, διότι ή εμείς θα τον καταστρέψουμε ή αυτός θα μας αφανίσει. Σήμερα η κοινωνία αρχίζει να κατανοεί τον -παγκόσμιο πλέον- κίνδυνο από τα πλαστικά και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για να περιορίσει τη χρήση τους. Ο σημερινός άνθρωπος καταναλώνει έως και 5 κιλά πλαστικό την ημέρα, ενώ ολόκληρος ο κόσμος μέχρι και 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικό ημερησίως. Το 40% των πλαστικών καταλήγουν στο περιβάλλον και χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να διαλυθούν σε μόρια. ‘Ομως το πλαστικό δεν αποσυντίθεται ποτέ τελείως, απλά αλλάζει μορφή.

Συνειδητοποιεί, λοιπόν, ο καθένας ότι το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ό,τι κάνουμε επηρεάζει το μέλλον μας είτε αρνητικά είτε θετικά. Ο πλανήτης χρειάζεται τη βοήθεια μας. Ας τον βοηθήσουμε και εμείς για ένα καλύτερο αύριο.




10 views0 comments

Comments


bottom of page